Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Τρέχει» η αγορά των εταιρικών ομολόγων στα 666,5 εκατ. - Οι νέες εκδόσεις και ποιες προσδοκίες για το 2018

tags :
«Τρέχει» η αγορά των εταιρικών ομολόγων στα 666,5 εκατ. - Οι νέες  εκδόσεις και ποιες προσδοκίες για το 2018
«Τρέχει» η αγορά των εταιρικών ομολόγων στα 666,5 εκατ. - Οι νέες  εκδόσεις και ποιες είναι προσδοκίες για το 2018
Το ένα ραντεβού μετά το άλλο κλείνουν οι αρμόδιοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που η κύρια ενασχόλησή τους είναι η έγκριση των ενημερωτικών δελτίων έκδοσης εταιρικών ομολόγων.
Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν όλες τις πληροφορίες για την έκδοση ενός ομολόγου χωρίς όμως να αποκαλύπτουν ποια εταιρεία εκπροσωπούν.
Από τις αρχές της εβδομάδας πέρασαν από τα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δύο εκπρόσωποι μη εισηγμένων και μίας εισηγμένης εταιρείας. Ο θεσμός των εταιρικών ομολόγων συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής στην εγχώρια αγορά και αποδεικνύεται «σωσίβιο» για τις επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια  χρηματοδότησης για την ανάπτυξη τους.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οχτώ εκδόσεις εταιρικών ομολόγων εκ των οποίων οι πέντε εκδόσεις αφορούν την Οργανωμένη Αγορά και οι τρείς εκδόσεις αφορούσαν την Εναλλακτική Αγορά.
Στην πρώτη κατηγορία εντάχθηκαν οι εταιρείες Τέρνα Ενεργειακή με 60 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο έκδοσης ήταν στο 3,8%, η Μυτιληναίος Α.Ε.  με 300 εκατ. ευρώ, επιτόκιο έκδοσης 3,1%, τα Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ άντλησε το ποσό των 50 εκατ. ευρώ  με επιτόκιο 4,25%, ο ΟΠΑΠ με 200 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 3,5%, και η Housemarket του Ομίλου Φουρλή με 40 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 5%.
Στις εκδόσεις της Εναλλακτικής Αγοράς συμμετείχαν οι εταιρείες Δέλτα Τεχνική με 6,5 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 5.5%.
Η MLS Πληροφορική έκανε δύο εκδόσεις η πρώτη με 6 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 5,3% και η δεύτερη έκδοση έφερε 4 εκατ. ευρώ με 5,3%.
Η συνολική αγορά των Εταιρικών Ομολόγων μέχρι σήμερα έδωσε κεφάλαια ύψους 666,5 εκατ. ευρώ στις εταιρείες.
Αξιόπιστη πηγή από την Επιτροπή  Κεφαλαιαγοράς εκτιμά ότι το 2018 η αξία των εκδόσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, βλέποντας το ενδιαφέρον από τις εταιρείες, ενώ το επενδυτικό κοινό αποκτά πρόσβαση σε μία αγορά με ικανοποιητικές αποδόσεις.

Οι νέες εκδόσεις ομόλογων: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, CORAL η Β&F Fashion και η ΑΕΚ  

Η αγορά των εταιρικών Ομολόγων αναμένει την είσοδο νέων εταιρειών οι οποίες  στο σύνολο τους θα ζητήσουν συνολικά  240 εκατ. ευρώ.
Στον προθάλαμο για την έκδοση ενημερωτικού δελτίου είναι η ΓΕΚ Τέρνα το ύψος της έκδοσης αναμένεται να είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία CORAL θυγατρική της Motor Oil, στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ.
H CORAL διαθέτει περίπου 700 πρατήρια μαζί με το σήμα της Sell και κατέχει μερίδιο πάνω από 20%, στην ελληνική αγορά.
Να σημειωθεί ότι το 2017 η CORAL εξαγόρασε την κυπριακή Lukoil έναντι 9,3 εκατ. ευρώ, η οποία διαθέτει 31 πρατήρια στη Μεγαλόνησο και έχει μπει και στην εκεί αγορά φυσικού αερίου.
Με την επικείμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου, θα ενισχύσει τον αναπτυξιακό της βηματισμό και θα βελτιώσει το χρηματοοικονομικό «προφίλ» της.
Η εταιρεία Β&F Fashion που δραστηριοποιείται στο χώρο της γυναικείας μόδας προετοιμάζει το δικό της φάκελο για την έκδοση ομολόγου και αναμένεται να κυμανθεί στα 20 εκατ. ευρώ.
Η έκπληξη όμως έρχεται από την ΑΕΚ και την εταιρεία «Δικέφαλος Α.Ε.» που έχει άμεση σχέση με την κατασκευή του γηπέδου και προετοιμάζει την έκδοση ομολόγου στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ.
Η έκδοση θα απευθύνεται στο  ευρύ επενδυτικό κοινό όπως και στους φιλάθλους της ΑΕΚ καθώς η ελάχιστη συμμετοχή θα είναι τα 1.000 ευρώ.
Το στοιχείο που ενθαρρύνει την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων είναι ότι υπήρχε υπερπροσφορά κεφαλαίων από τους επενδυτές που έφθασαν το 1,5 δισ. ευρώ για τις έως τώρα εκδόσεις.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης