Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μη εξυπηρετούμενα το 11% των φοιτητικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες

tags :
Μη εξυπηρετούμενα το 11% των φοιτητικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες
ΗΠΑ: Αυξημένες οι αθετήσεις πληρωμών στα φοιτητικά δάνεια 
Σοβαρές αθετήσεις πληρωμών (άνω των 90 ημερών) παρατηρούνται στο 11% του συνόλου των φοιτητικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα παραθέτει η Wall Street Journal, βασιζόμενη στα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Νέας Υόρκης (Federal Reserve), για τέταρτο τρίμηνο του 2017 .
Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, το ήμισυ των αθετήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες που έλαβαν τα δάνεια σπουδάζουν ακόμη ή είναι άνεργοι.
Πλέον, το συνολικό ποσό των εκκρεμών φοιτητικών δανείων ανέρχεται σε 1,4 τρισεκ. δολάρια.
Το συνολικό χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών εκτοξεύτηκε στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 13,15 δισεκ. δολαρίων, στα τέλη του περασμένου έτους, επίδοση κατά 193 δισεκ. δολάρια (1,5%) αυξημένη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) της Νέας Υόρκης, εντός του 2017 καταγράφηκε αύξηση 1,6%, 0,7%, 3,2% και 1,5% σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων, τα δάνεια για πιστωτικές κάρτες και τα φοιτητικά δάνεια, αντίστοιχα.
Πρόκειται για το 14ο συνεχόμενο τρίμηνο που το χρέος των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, με το ποσό, πλέον, να είναι κατά 473 δισεκ. δολάρια υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2008, οπότε και η παγκόσμια οικονομία, και ειδικά η αμερικανική, βίωσε έντονα τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση όλων των εποχών.
Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων 14 τριμήνων, η συνολική ενίσχυση διαμορφώνεται σε 17,9%!
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που εφάρμοσε η Federal Reserve, στον απόηχο της κρίσης, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια (0%-0,25%) μέχρι τον Δεκέμβριο 2015, σε συνδυασμό με μαζικά προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με έρευνα του Brookings Institution κατά τον περασμένο Ιανουάριο, το 40% των φοιτητικών δανείων θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα το 2023.
Το ινστιτούτο αναθεώρησε επί τα χείρω την προηγούμενη πρόβλεψή του, που υπολόγιζε το παραπάνω ποσοστό έως το 2030.
«Η επικείμενη κρίση των φοιτητικών δανείων είναι χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε.
Το χρέος των φοιτητών είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χρέους για τα νοικοκυριά, μετά τα στεγαστικά, ενώ είναι η μόνη μορφή καταναλωτικού χρέους που συνέχισε να αυξάνεται μετά την Μεγάλη Ύφεση (2008). (…)
Οι Αφρο-αμερικάνοι πτυχιούχοι αθετούν πληρωμές σε πενταπλάσιο ποσοστό έναντι των λευκών αποφοίτων (21% έναντι 4%).

Brookings Student Loans

Επίσης, το 23% των φοιτητών που ξεκίνησαν το κολλέγιο το 1996, αθέτησαν πληρωμές εντός των επόμενων 12 ετών, με το αντίστοιχο ποσοστό για όσους εισήχθησαν το 2004 να ανέρχεται σε 43%», σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης