Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Νέα κλιμάκωση στη Συρία με Ισραήλ και Ιράν

DW: Νέα κλιμάκωση στη Συρία με Ισραήλ και Ιράν
DW: Νέα κλιμάκωση στη Συρία με Ισραήλ και Ιράν
Με την κατάρριψη ενός ισραηλινού μαχητικού F-16, το οποίο προηγουμένως είχε πλήξει, όπως ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί, ιρανικές θέσεις στο συριακό έδαφος, ο πόλεμος στη Συρία δείχνει να παίρνει νέα τροπή και να οδηγείται προς νέα κλιμάκωση.
Αυτό που ξεκίνησε το 2011 ως εμφύλιος πόλεμος μετεξελίσσεται σε στρατιωτική αντιπαράθεση, στην οποία εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα όλο και περισσότερες ξένες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και το Ισραήλ.
Μιλώντας στην DW o Τ. Mursiano ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου βλέπει μια νέα τάξη πραγμάτων να δημιουργείται στη Συρία:
«Το Ιράν προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή του επιδιώκοντας τη δημιουργία ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στη χώρα και παράλληλα φιλοδοξεί να ενισχύσει την οργάνωση Χεσμπολάχ.
Από την άλλη πλευρά ο Ισραήλ επέλεξε να μην επέμβει δυναμικά τα τελευταία χρόνια ευελπιστώντας σε οφέλη από το χάος στη χώρα.
Τώρα όμως οι Ισραηλινοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση, στην οποία διαπιστώνουν ότι υπολείπονται στρατηγικά.
Για πρώτη φορά βρίσκονται απέναντι στον προαιώνιο εχθρό τους το Ιράν, το οποίο, στην απέναντι πλευρά των συνόρων, επιδιώκει να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις για να τις χρησιμοποιήσει κατά του Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί αλλάζουν επομένως ριζικά την πολιτική τους και παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα για να ανατρέψουν τα ιρανικά σχέδια».
Σύμφωνα με τον Τ. Mursiano σε περίπτωση απευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να θεωρήσουν δεδομένη την στήριξη των ΗΠΑ, μιας και όπως εκτιμά, οι Αμερικανοί έχουν γυρίσει την πλάτη στη Συρία και έχουν αφήσουν ελεύθερο το πεδίο δράσης στη Ρωσία.
Ο ειδικός, από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου, θεωρεί ωστόσο ότι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί θα μπορούσαν να αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ:
«Η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία διαθέτουν πολλές δυνατότητες διαμεσολάβησης.
Η Γερμανία είναι από τη μια πλευρά στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ και παράλληλα χαίρει, κατά κάποιο τρόπο, της εμπιστοσύνης της Τεχεράνης. Είναι σήμερα η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου που έχει την εμπειρία και τη δυνατότητα να συμβάλλει σε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Ιράν και Χεσμπολάχ.
Μια τέτοια περίπτωση ήταν παλαιότερα η ανταλλαγή αιχμαλώτων, που επιτεύχθηκε με τη συμβολή της γερμανικής διπλωματίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι ένας τρίτος πόλεμος στην Εγγύς Ανατολή, μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα έχει αναμφίβολα αντίκτυπο και πέρα από την Μεσόγειο. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι μόνο στο Λίβανο ζουν σήμερα 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, οι οποίοι σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ισραήλ, Ιράν και της οργάνωσης Χεσμπολάχ, θα χτυπήσουν την πόρτα της Ευρώπης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης