Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι να περιμένουν οι επενδυτές μετά το μίνι κραχ στη Wall Street;

Τι να περιμένουν οι επενδυτές μετά το μίνι κραχ στη Wall Street;
Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα στις διεθνείς αγορές και το χειρότερο sell-off των τελευταίων δύο ετών στη Wall Street
Μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα στις διεθνείς αγορές και το χειρότερο sell-off των τελευταίων δύο ετών στη Wall Street, οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το τι θα επακολουθήσει.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι το μίνι κραχ της προηγούμενης εβδομάδας στη Wall Street ήταν απλά μια φυσιολογική διόρθωση και από την άλλη εκείνοι που φοβούνται ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας παρατεταμένης πτώσης.
Για τους πρώτους, η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη σημαίνει ότι η πρόσφατη πτώση στις αγορές μπορεί μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αποτελέσει ευκαιρία για αγορές.
Την ίδια ώρα, ούτε η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ούτε οι ενδείξεις επιτάχυνσης του πληθωρισμού τους τρομάζουν, θεωρώντας τα ως φυσικά συνεπακόλουθα της αύξησης των εταιρικών κερδών και εσόδων.
Ωστόσο, ακόμη και αυτοί παραδέχονται ότι το πλήγμα που υπέστησαν οι αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, που έκανε τον S&P 500 να «βουλιάξει» περισσότερο από 10% από το peak του Ιανουαρίου, θα πάρει καιρό να ξεπεραστεί.
Στις αρχές του 2016, ο S&P 500 είχε διολισθήσει στις 1.812 μονάδες τον Ιανουάριο.
Στη συνέχεια κατάφερε να ανακάμψει προς τις 1.950 μονάδες, αλλά ξαναέπεσε στις 1.810 μονάδες τον Φεβρουάριο, ξεκινώντας από εκεί και πέρα την ανοδική πορεία που όλοι ξέρουμε…
Ωστόσο, μια σημαντική διαφορά με το 2016 είναι τώρα η στάση των κεντρικών τραπεζών.
Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται πλέον σε τροχιά τερματισμού της εποχής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, κίνδυνοι για τις αγορές ελλοχεύουν και από την αύξηση του εταιρικού χρέους.
Οι εταιρείες είχαν εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα χρόνια το χαμηλό κόστος δανεισμού και συσσώρευσαν χρέος, κάτι που τώρα τις καθιστά ευάλωτες στη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών.

Όλα τα «βλέμματα» στον πληθωρισμό

Σήμερα (14/2) όλα τα «βλέμματα» θα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Αυτή η ημέρα θα βοηθήσει τους επενδυτές να καταλάβουν εάν οι αγορές θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται ή εάν άλλο ένα κύμα μεταβλητότητας είναι προ των πυλών.
Δεδομένου ότι όλο αυτό το μαζικό sell-off ξεκίνησε μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με τον ισχυρότερο ρυθμό από το 2009, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για ενδείξεις ανόδου.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,7% τον Ιανουάριο από 1,8% τον Δεκέμβριο.


Εάν τα στοιχεία δείξουν μια άνοδο του πληθωρισμού μεγαλύτερη της αναμενόμενης, τότε οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για περισσότερες πιέσεις στις αγορές.
Αντίθετα, εάν τα στοιχεία δείξουν μια ήπια και κατώτερη των προσδοκιών άνοδο, τότε ίσως δούμε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν και τις μετοχές να σημειώνουν ράλι.
Μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου επέστρεψε σε υψηλά 4 ετών και «άγγιξε» το 2,9% τη Δευτέρα (12/2), πλήττοντας την ελκυστικότητα των αμερικανικών μετοχών και αυξάνοντας τους φόβους περί μιας ταχύτερης της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο Dow Jones και ο S&P 500 κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από τον Αύγουστο του 2011, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα (5/2) ο Dow είδε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μονάδων στην ιστορία του, «βουλιάζοντας» σχεδόν κατά 1.600 μονάδες.
Πάντως, ό,τι και εάν δείξουν τα σημερινά στοιχεία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται.
Ωστόσο, με τα θετικά θεμελιώδη στοιχεία, την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την ισχυρή αύξηση των εταιρικών κερδών – βοηθούμενη σε μεγάλο βαθμό και από τη φορολογική μεταρρύθμιση – οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές για τις μετοχές είναι θετικές.
Την ίδια ώρα, καθησυχαστικοί εμφανίζονται και για τις αποδόσεις των ομολόγων, τονίζοντας ότι δεν βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα που θα έπρεπε να τρομάζουν τους επενδυτές.
Πράγματι, η μέση απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών διαμορφώνεται στο 4,834%, αρκετά χαμηλότερα των τρεχόντων επιπέδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης