Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Politico: Είναι καιρός οι ΗΠΑ να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία

Politico: Είναι καιρός οι ΗΠΑ να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία
Είναι πλέον ώρα οι ΗΠΑ να πάρουν μία πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία
Mετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, η αδιανόητη προοπτική μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών στρατιωτών έχει γίνει ανησυχητικά πραγματική και όπως υποστηρίζει το Politico σε άρθρο του είναι πλέον ώρα οι ΗΠΑ να πάρουν μία πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία.
Ο σημερινός αγώνας της Τουρκίας, κατά των Κουρδικών στρατευμάτων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, είναι αρκετά αποσταθεροποιητικός.
Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος θα προκύψει εάν ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ακολουθήσει τις επανειλημμένες υποσχέσεις του να πιέσει στα ανατολικά προς την ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη και περιπολούμενη από τις ΗΠΑ, Μανμπίτζ.
Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια σύγκρουση είναι οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, να υιοθετήσουν μια σαφή και σκληρή προσέγγιση στην Τουρκία τώρα, προτού τα πράγματα επιδεινωθούν.
Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Μανμπίτζ θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμετάκλητες βλάβες στην αμερικανική και τουρκική συμμαχία, η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τον αυταρχισμό του Erdogan, του φλερτ με τη Ρωσία και των συγκρουόμενων συμφερόντων στη Συρία.
Μια σαφής δήλωση των ΗΠΑ ότι αυτό θα ήταν απαράδεκτο, υποστηριζόμενη από μια αποτελεσματική αποτρεπτική στάση, είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν οι άμεσες αμερικανικές και τουρκικές εχθροπραξίες και να διατηρηθεί οποιαδήποτε ελπίδα για μια λειτουργική σχέση που θα προχωρήσει.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής μια σειρά μικτών αμερικανικών μηνυμάτων, σε συνδυασμό με μια μακρόχρονη τάση να αντιμετωπίζει με προσοχή την Τουρκία, έπεισε τον Erdogan, ότι η Ουάσιγκτον βλέπει τη σχέση της με την Άγκυρα πολύ σημαντική.
Η Άγκυρα πρέπει να ενημερωθεί για τις καταστρεπτικές συνέπειες της επίθεσης στον Manbij και η Ουάσιγκτον πρέπει να είναι έτοιμη να την ακολουθήσει.
Αν και απερίσκεπτη, μια τουρκική επίθεση στην Μανμπίτζ θα συμβάδιζε με την συνήθη αδιαφορία του Erdogan για τη συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Υπό τον Erdogan η Τουρκία διενήργησε μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες προσπάθειες να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν.
Τα μέσα της δημοσίευσαν χάρτες μυστικών βάσεων των ΗΠΑ στη Συρία.
Συνελήφθη ένας αμερικανός πάστορας, υπάλληλος της NASA και δύο Τούρκοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με ψευδείς κατηγορίες, κρατώντας τους ως de facto ομήρους.
Τώρα, η Τουρκία αγοράζει ένα υπερσύγχρονο σύστημα αεροπορίας και πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία που θα είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και επιτίθεται σε συνεργάτες των ΗΠΑ στη Συρία, παρουσιάζοντας το ως μέρος της ηρωικής αντίστασης της χώρας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Η ανταπόκριση των ΗΠΑ σε αυτές τις προκλήσεις ήρθε με την ελπίδα ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως καλού σύμμαχου τελικά θα την πείσει να αλλάξει στάση.
Ένας Τούρκος τραπεζίτης καταδικάστηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης επειδή βοήθησε την Τεχεράνη να παρακάμψει κυρώσεις, αλλά η συμμετοχή του τουρκικού καθεστώτος έχει μείνει ατιμώρητη.
Η Ουάσινγκτον άρχισε να σκληραίνει με την Άγκυρα μετά τη σύλληψη αμερικανών κυβερνητικών υπαλλήλων - επιβάλλοντας την ταξιδιωτική βίζα στους Τούρκους πολίτες, προκαλώντας αμέσως πτώση της τουρκικής λίρας κατά 3,1%.
Η αδυναμία της τρέχουσας κυβέρνησης να επικοινωνεί σωστά τις θέσεις των ΗΠΑ καθιστά σαφώς τα πράγματα χειρότερα.
Πριν από την επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μια νέα αμερικανική δύναμη, τη «Δύναμη Προστασίας των Συνόρων» στην ανατολική Συρία.
Όταν η Τουρκία διατύπωσε αντιρρήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών επέστρεψε στην ανακοίνωση.
Όταν ο πρόεδρος Donald Trump μίλησε στον Erdogan για την τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, ο Τούρκος ηγέτης αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Λευκού Οίκου ότι ο Trump είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων.
Εάν ο πρόεδρος ήταν ασαφής, οι Τούρκοι είχαν επιλεκτική ακοή ή, όπως φαίνεται εντελώς πιθανό, υπήρξε κάποιος συνδυασμός των δύο, το αποτέλεσμα είναι αποσταθεροποιητικό.
Δυστυχώς, η έλλειψη σαφούς μηνυμάτων της διοίκησης ενίσχυσε μόνο την πεποίθηση του Erdogan, ότι οι ΗΠΑ δεν τον αμφισβητούν ουσιαστικά.
Η Ουάσινγκτον πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια τις συνέπειες που θα προκύψουν, εάν η Τουρκία επιτεθεί σε θέσεις όπου αναπτύσσονται τα στρατεύματα των ΗΠΑ.
Ο στόχος της Ουάσινγκτον δεν πρέπει να είναι η αντιπαράθεση με την Άγκυρα για χάρη της αντιπαράθεσης,.
Αντίθετα, ο στόχος πρέπει να είναι η θέσπιση των προϋποθέσεων και των βασικών κανόνων για εποικοδομητική δέσμευση.
Για το σκοπό αυτό, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να συνδυάσει μια σταθερή προσέγγιση με υψηλού επιπέδου δέσμευση, προκειμένου να βρεθεί μια καλύτερη πορεία προς τα εμπρός.
Τέλος, εάν ο Erdogan είναι αποφασισμένος να καταστρέψει την αμερικανο-τουρκική συμμαχία , δεν υπάρχει τίποτα που ο Trump ή κάποιος μπορεί να κάνει για να τον σταματήσει.
Όμως, η σαφής και συνεπής άποψη των ΗΠΑ θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο ασταθής ηγέτης της Τουρκίας δεν θα ξεπεράσει το σημείο μη επιστροφής, όπου οι ΗΠΑ δεν θα απαντήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης