Βίοι αντίθετοι για αργό πετρέλαιο και Brend μετά την έκθεση του IEA

Βίοι αντίθετοι για αργό πετρέλαιο και Brend μετά την έκθεση του IEA
Βίοι αντίθετοι για αργό πετρέλαιο και Brend μετά την έκθεση του IEA
Μεικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα Δευτέρα (12/2) στις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να σημειώνει απώλειες  -0,22% στα 59,16 δολάρια ανά βαρέλι,  ενώ η τιμή του Brend σημείωσε άνοδο 0,24% στα 62,74 δολάρια ανά βαρέλι.
Την εκτίμησή του ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, είναι πιθανό να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης κατά το τρέχον έτος, εξέφρασε σήμερα (13/2) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), μέσω της μηνιαίας του έκθεσης που δημοσίευσε για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς.
Ειδικότερα, ο IEA αύξησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2018 στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,3 εκατ. βαρελιών προηγουμένως, μετά τις επί τα βελτίω αναθεωρήσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ότι αφορά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
«Η ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε με ρυθμό 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2017», ανέφερε μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Ωστόσο, η ταχεία άνοδος της παραγωγής, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να ξεπεράσει οποιαδήποτε ανάκαμψη σημειωθεί στη ζήτηση και να αρχίσει να αυξάνει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός του εύρους του πενταετούς μέσου όρου.
«Σήμερα, έχοντας μειώσει δραματικά το κόστος, οι παραγωγοί στις ΗΠΑ απολαμβάνουν ένα δεύτερο κύμα ανάπτυξης τόσο ασυνήθιστο ώστε το 2018 η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να είναι ίση με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης», αναφέρει ο IEA.
«Σε μόλις τρεις μήνες μέχρι τον Νοέμβριο, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 846 χιλ. βαρέλια ημερησίως και σύντομα θα ξεπεράσει αυτή της Σαουδικής Αραβίας», τονίζει ο Οργανισμός, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη Ρωσία και να γίνουν ο παγκόσμιος ηγέτης».
Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στο γεγονός ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αναφέρθηκε σήμερα (13/2) το Κρεμλίνο, επιβεβαιώνοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς από την πλευρά του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατέστησε σαφές ότι «η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή», την ίδια στιγμή που ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, τόνισε ότι οι εγχώριες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής 43 δισ. δολ. από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo, τόνισε ότι η Ρωσία έχει δεσμευθεί να μην εγκαταλείψει τη συμφωνία, διατηρώντας όρια στην παραγωγή πετρελαίου, ακόμα και στην περίπτωση που οι τιμές του αργού αυξηθούν.
«Το έχουν αποδείξει αυτό πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία, μέσω του υψηλού επιπέδου συμμόρφωσής τους, οπότε δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ανησυχία», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Barkindo, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συνέχιση της συνεργασίας ακόμα και μετά την εξισορρόπηση της αγοράς είναι προς όφελος όλων των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία.
«Νομίζω ότι έχουμε διδαχθεί αρκετά μαθήματα και αρχίζουμε να τοποθετούμε ορισμένα δομικά στοιχεία ώστε να θεσμοθετήσουμε αυτή τη συνεργασία», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS