European Policy Studies: Η Ευρωζώνη ανακάμπτει – Μόνο η Ελλάδα εξαρτάται από τις εισροές κεφαλαίων

European Policy Studies: Η Ευρωζώνη ανακάμπτει – Μόνο η Ελλάδα εξαρτάται από τις εισροές κεφαλαίων
Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει, σύμφωνα με τον Daniel Gros, διευθυντή του European Policy Studies
Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει και η περιοχή φαντάζει πλέον ένα «σταθερό νησί» σε μία ασταθή περίοδο, μετά από μία πολύ δύσκολη δεκαετία, σχολιάζει σε άρθρο του στο ProjectSyndicate ο κ. Daniel Gros, διευθυντής του -εδρεύοντος στις Βρυξέλλες- think tank European Policy Studies.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η μεταβλητότητα των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών ενισχύθηκε πρόσφατα, ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι κεφαλαιαγορές της Ευρωζώνης παρέμειναν σχετικά σταθερές.
Η Ευρωζώνη οφείλει τη φαινομενική «ανεξαρτησία» της από τις εισροές των χρηματοπιστωτικών αγορών, στις σημαντικές βελτιώσεις στις βασικές οικονομίες των περιφερειακών κρατών: η ανάπτυξη έχει ενισχυθεί και η ανεργία, αν και είναι ακόμη υψηλή, μειώνεται ραγδαία.
Το ερώτημα είναι αν αυτές οι βελτιώσεις είναι αρκετά σταθερές ώστε να διασφαλίσουν τη συνεχή ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης.
Εδώ, η βασική ανησυχία είναι ότι η σημερινή ανάκαμψη εξαρτάται κατά πολύ από τα χαμηλά επιτόκια: αν αυξηθεί το κόστος δανεισμού, οι χώρες-οφειλέτες της περιφέρειας θα υποφέρουν, υπογραμμίζει.
Αλλά δεν είναι, πλέον, ακριβές ποιες περιφερειακές οικονομίες κρίνονται ως αδύναμες.
Με την εξαίρεση της Ελλάδας, όλες πλέον παρουσιάζουν πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξαρτώνται από την εισροή κεφαλαίων, αλλά αποπληρώνουν το εξωτερικό τους χρέος.
Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
«Όταν ξεκίνησε η τελευταία κρίση της Ευρωζώνης, οι μεγάλες ροές κεφαλαίων στην περιφέρεια προκάλεσαν πληθωριστικές πιέσεις.
Οι πόροι απομακρύνθηκαν από τις εξαγωγές.
Στη συνέχεια, οι εισροές κεφαλαίων αντιστράφηκαν απότομα, γεγονός που απαιτούσε μείωση των εγχώριων μισθών και τιμών, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, προκειμένου να μετατοπιστούν οι πόροι προς τις εξαγωγές.
Στις περισσότερες χώρες, τα δημόσια έσοδα συρρικνώθηκαν, καθώς οι εγχώριες δραστηριότητες, όπως οι κατασκευές, συρρικνώθηκαν πολύ ταχύτερα από τις αυξήσεις των εξαγωγών.
Ως αποτέλεσμα, οι περιφερειακές οικονομίες βυθίστηκαν σε ύφεση», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως, στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόβλημα εντάθηκε από το γεγονός ότι τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα είχαν χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τις εισροές κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της ραγδαίας οικονομικής άνθησης.
Όταν οι ροές αυτές σταμάτησαν, τα δημόσια οικονομικά βυθίστηκαν.
«Πλέον, οι χώρες της Ευρωζώνης δεν παρουσιάζουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων, επομένως μια κρίση δεν θα τις αναγκάσει να αντιμετωπίσουν εξωτερικές ανισορροπίες.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα παρέχει μόνο αφορμή για ακόμα υψηλότερες εκροές.
Ωστόσο, η μετατροπή του ESM σε "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο" αποτελεί επί του παρόντος ένα από τα βασικά ζητήματα στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης.
Το πρότυπο είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αντί να επιχειρήσουν να αντιγράψουν το ΔΝΤ, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να μπορεί να προσφέρουν μία ασπίδα ασφαλείας, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που, αναπόφευκτα, προκύπτουν από τη δημιουργία υπερβολικού δημόσιου χρέους σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Εάν υπάρξει κρίση, οι πόροι του ESM θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη μία κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, αντί να χορηγούνται υπό τη μορφή δανείων σε χώρες με βαθιά εσωτερικά προβλήματα», καταλήγει ο κ. Gross.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS