Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Τα «τζαρτζαρίσματα» πριν την τελική αναμέτρηση των βασικών μετόχων

tags :
Ελλάκτωρ: Τα «τζαρτζαρίσματα» πριν την τελική αναμέτρηση των βασικών μετόχων
Ελλάκτωρ: Τα «τζαρτζαρίσματα» πριν την τελική αναμέτρηση - Γιατί τελειώνει ο χρόνος και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις
Σε αντίστροφη μέτρηση βρίσκονται οι εξελίξεις στον όμιλο Ελλάκτωρ, μετά την άπραγη παρέλευση αρκετών μηνών, κατά την διάρκεια των οποίων οι βασικοί μέτοχοί του δεν κατέστη δυνατόν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, είτε για την ομαλή συνέχιση της άβολης συγκατοίκησής τους, είτε για «βελούδινο» διαζύγιο.
Πριν τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2017, οι μεγαλομέτοχοι της Ελλάκτωρ καλούνται να συμφωνήσουν, πως θα αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες ζημιές από την κατασκευαστική δραστηριότητα στα Εμιράτα και θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού.
Μέχρι στιγμής, στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές λύσεις, που για διαφορετικούς λόγους έχουν όλες απορριφθεί.
Από σημαντική αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα συνοδευτεί από επανακαθορισμό της στρατηγικής του ομίλου, ως πώληση θυγατρικών ή συμμετοχών.
Πρόκειται για κινήσεις, που έχουν ως κοινή συνισταμένη την ενίσχυση της ρευστότητας για τη μητρική,  επιτρέποντας την απορρόφηση των ζημιών του κατασκευαστικού κλάδου και τη συναίνεση των τραπεζών για μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της.  
Η μεν λύση της αύξησης κεφαλαίου εξυπηρετεί την πλευρά των μετόχων, που διαθέτουν «βαθιές» τσέπες ή εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ αντίθετα η πώληση θυγατρικών διευκολύνει όσους δεν έχουν ή δεν θέλουν να κινητοποιήσουν προσωπικά κεφάλαια.
Παρ ότι οι λύσεις απορρίφθηκαν, δεν «κάηκαν», σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, καθώς, τόσο η πλευρά Δ. Κούτρα και Λ. Μπόμπολα, όσο και αυτή των αδερφών Καλλιτσάντση, χρησιμοποίησαν το χρόνο για να προετοιμασθούν, πριν την τελική… αναμέτρηση.
«Μπορεί οι κινήσεις, που δρομολογήθηκαν από τις δύο πλευρές με ή χωρίς ευθεία ανάμειξή τους, να αποτέλεσαν «τζαρτζαρίσματα», αποκαλύπτουν, όμως, την στρατηγική τους, σε σχέση με την επόμενη ημέρα του ομίλου» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των Δ. Κούτρα και Λ. Μπόμπολα δέχθηκε κρούση από fund να πουλήσει τα μετοχικά πακέτα, που διατηρεί στην μητρική του ομίλου, έναντι σεβαστού οικονομικού ανταλλάγματος. Η στάση τους ήταν αρνητική, μην αφήνοντας χώρο για παραπάνω συζήτηση.
Σχεδόν, ταυτόχρονα, ένα βρετανικό fund βολιδοσκόπησε τη διοίκηση της Ελλάκτωρ για πώληση του ποσοστού της στην ΕΛΤΕΧ Άνεμος, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε, αυτή τη φορά, από την πλευρά των Καλλιτσάντσηδων. Τέλος, επιχειρείται να υπονομευθεί η συζήτηση που διεξάγεται με ξένο όμιλο.
Τα παραπάνω τζαρτζαρίσματα φανερώνουν, εν μέρει, τις θέσεις, με τις οποίες προσέρχονται στην τελική… αναμέτρηση οι δύο πλευρές.
Οι Δ. Κούτρας και Λ. Μπόμπολας επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ και να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας και αναδιάρθρωσης του δανεισμού, μέσω πώλησης θυγατρικής.
Οι Αν. Καλλιτσάντσης και Δ. Καλλιτσάντσης θα αποδεχόταν την παραπάνω λύση, στο πλαίσιο, όμως, διαμοιρασμού των δραστηριοτήτων.
Να περάσουν, δηλαδή, υπό τους ίδιους κάποιες συγκεκριμένες θυγατρικές.
Ενώ, όμως, συμφωνούν στο αποτέλεσμα, διαφωνούν προς το παρόν στον τρόπο που θα φθάσουν σε αυτό.
Ως εκ τούτου προσδεθείτε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης