Κατά 50% υποχώρησε η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα την τελευταία 7ετία - Οργιάζει το λαθρεμπόριο

Κατά 50% υποχώρησε η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα την τελευταία 7ετία - Οργιάζει το λαθρεμπόριο
Κατά 50% υποχώρησε η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα την τελευταία 7ετία - Οργιάζει το λαθρεμπόριο
Πτώση 50% καταγράφει από το 2009 μέχρι το 2016 η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην χώρας μας, ως αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών αλλά και της των αυξήσεων στους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ.
Όπως έγινε χτες γνωστό κατά την διάκεια παρουσίασης της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση καθώς ο κλάδος συνεισφέρει 1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, ενώ υποστηρίζει περισσότερες από 31.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση των φόρων στα αλκοολούχα ποτά ενισχύει τα κίνητρα για διασυνοριακές αγορές από γειτονικές χώρες, στις οποίες εφαρμόζονται χαμηλότεροι συντελεστές ΕΦΚ και δίνει ώθηση στη διεξαγωγή λαθρεμπορίου και νοθείας, με αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, οδηγώντας τελικά σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Όπως προκύπτει η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Ειδικότερα ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά είναι κατά 40% υψηλότερος από το το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 450% υψηλότερος από τον αντίστοιχο της γειτονικής Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚ αλκοολούχων στην Ελλάδα είναι κατά 4,5 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και FYRoM.
Σε σύγκριση με τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, η Ελλάδα έχει κατά 800 ευρώ υψηλότερο ΕΦΚ από τη Γαλλία, κατά €1.500 περίπου από την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και την Κύπρο.
Ακόμα και συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος περιλαμβάνει και τις βόρειες χώρες που αντιμετωπίζουν διαφορετικά το θέμα του αλκοόλ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στην ΕΕ-28, με €4.581 φόρο, έναντι του ονομαστικού €2.550 ως προς το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα και στην 6η υψηλότερη θέση σε απόλυτες τιμές ως προς το ύψος του ΕΦΚ αλκοολούχων.
Με τις 4 αλλεπάλληλες αυξήσεις την περίοδο 2009-2010, ο ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 125% σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς πριν το 2009.
Ως αποτέλεσμα των φορολογικών αυξήσεων της περιόδου 2009-2010, η τιμή λιανικής πώλησης ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού, αυξήθηκε κατά 38% σε σχέση με πριν, χωρίς να έχει αυξηθεί η ονομαστική τιμή προ φόρων Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του λαθρεπορίου, το οποίο βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων, το 2016 περίπου σε 340-680 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, δηλαδή περίπου στο 9%-18% της συνολικής αγοράς, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ, λόγω μη καταβολής του ΕΦΚ και ΦΠΑ.
Μόνο 1 στα 5 ποτήρια χύμα «τσίπουρου» είναι δηλωμένο.
Αναλύοντας τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι στα 5 ποτήρια χύμα τσίπουρου (προϊόν των διήμερων παραγωγών) που καταναλώνονται τα 4 είναι προϊόν παράνομης εμπορίας, δηλαδή αδήλωτα.
Ο περιορισμός του λαθρεμπορίου ποτών μόλις κατά 10% εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα 6,7 εκατ. ΕΦΚΟΠ (4 εκατ.) και ΦΠΑ (2,7 εκατ.) ετησίως.

Δύο τα προβλήματα

Το επόμενο διάστημα, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις, που θα επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική του πορεία:
Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με κίνδυνο να καταργηθεί η εφαρμογή μειωμένου ΕΦΚ στο εμφιαλωμένο τσίπουρο/ούζο,μπορεί να επιβάλει εξαιρετικά δυσμενείς όρους στους εγχώριους αποσταγματοποιούς νόμιμων προϊόντων, καθώς θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τα κίνητρα διάθεσης χύμα προϊόντων Σημαντική επίπτωση θα έχει και ενδεχόμενη αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά, καθώς στο νέο Κανονισμό θα προβλέπεται η άρση του περιορισμού της υποχρέωσης εμφιάλωσης των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) εντός της γεωγραφικής ζώνης προέλευσης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η παραγωγή ούζου, τσίπουρου και μαστίχας θα μπορεί να γίνεται εξ ολοκλήρου σε οποιαδήποτε περιοχή εκτός της χώρας προέλευσης.
Ο κλάδος έχει την πλήρη βεβαιότητα πως η ορθολογική πολιτική ΕΦΚ -σταδιακή μείωση του φόρου και σύγκλιση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τριετίας και απάλειψη των στρεβλώσεων- θα απέδιδαν σημαντικά οφέλη όπως μείωση της φοροδιαφυγής και αύξηση στο σύνολο των φόρων, όπως επίσης και αύξηση της απασχόλησης, ενδυναμώνοντας έτσι με βιώσιμο τρόπο την ελληνική οικονομία.
Στη δέσμη προτάσεων του κλάδου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, επιμέρους προτάσεις, όπως: Εντατικοποίηση των ελέγχων, τόσο στα σύνορα, όσο και επιτόπια στην εγχώρια αγορά για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου και την ελαχιστοποίηση των κινήτρων για την παράνομη εμπορία του τσίπουρου. Τέλος εξίσωση όρων εμπορίας για τα αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο) και κοινή φορολόγηση για τα αποστάγματα που διοχετεύονται στα κανάλια εμπορίας (π.χ. τσίπουρο διημέρων που παρανόμως διοχετεύονται για εμπορία).

www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS