Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 5 γραφήματα για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη - Η πρωτιά της Ελλάδας

Τα 5 γραφήματα για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη - Η πρωτιά της Ελλάδας
Τα NPLs συνεχίζουν να προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές τράπεζες 
Έντονο πονοκέφαλο που δεν αναμένεται να θεραπευτεί σύντομα προκαλούν στις ευρωπαϊκές τράπεζες τα NPLs, που διαμορφώνεται σε 944 δισ. ευρώ και επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.
Παρά τις προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί και στο πλαίσιο αυτό το Bloomberg παρουσιάζει πέντε γραφήματα που παρουσιάζουν το πρόβλημα.



Το πρόβλημα εντοπίζονται κυρίως στις χώρες που χτυπήθηκαν κυρίως από την κρίση χρέους.
Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα, που ακόμα δεν έχει βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των NPLs ως μέρος της συνολικής πίστωσης, ενώ στην Ιταλία εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα σε απόλυτους όρους.



Οι ιταλικές τράπεζες έχουν σταθερούς στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων πουλώντας χαρτοφυλάκια ή διαγράφοντας δάνεια.



Το πρόβλημα των NPLs στην Ιταλία δημιουργήθηκε κατά τα έτη όπου είχε μικρή ή καθόλου οικονομική ανάπτυξη.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το νομικό σύστημα της χώρας, όπου οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για ρευστοποιήσουν τα collaterals σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.



Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει τα NPLs κατά περισσότερο από 280 δισ. ευρώ μετά το τέλος του 2014.
Η ΕΚΤ, που εποπτεύει τις περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες του μπλοκ, επισημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης