Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carstens (BIS): Οι Κεντρικές Τράπεζες μην αφήσουν τα κρυπτονομίσματα να «διαλύσουν» την εμπιστοσύνη των επενδυτών

tags :
Carstens (BIS): Οι Κεντρικές Τράπεζες μην αφήσουν τα κρυπτονομίσματα να «διαλύσουν» την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να επιτρέψουν στα κρυπτονομίσματα να βασίζονται στην ίδια τη θεσμική υποδομή που εξυπηρετεί το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ φαίνεται να προτιμούν μια "ισορροπημένη" προσέγγιση για τον έλεγχο των ψηφιακών νομισμάτων, ο νέος επικεφαλής της επονομαζόμενης "κεντρικής τράπεζας κεντρικών τραπεζών" δείχνει ανήσυχος.
Ο Agustin Carstens, στην πρώτη δημόσια ομιλία του ως επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες - μαζί με τα υπουργεία Οικονομικών, τις φορολογικές υπηρεσίες και τις ρυθμιστικές αρχές των χρηματοπιστωτικών αγορών - πρέπει να αστυνομεύουν τα "ψηφιακά σύνορα".
Είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και λειτουργικά συστήματα πληρωμών και να διασφαλίσουν την "πραγματική αξία" των χρημάτων.
"Το Bitcoin δεν λειτουργεί ως μέσο πληρωμής, αλλά εξαρτάται από τη σύνδεση με τα τυπικά μέσα πληρωμής και τις εφαρμογές συναλλαγών που συνδέουν τους χρήστες με συμβατικούς τραπεζικούς λογαριασμούς", δήλωσε ο Carstens στη Φραγκφούρτη.
"Εάν η μόνη «επιχειρησιακή περίπτωση» είναι η χρήση για παράνομες ή παράτυπες συναλλαγές, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να επιτρέψουν σε τέτοιες περιπτώσεις να βασίζονται στην ίδια τη θεσμική υποδομή που εξυπηρετεί το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να πλήττουν την εμπιστοσύνη που παρέχουν", δήλωσε ο ίδιος.
Με απλά λόγια, ο Carstens υποστηρίζει ότι υπάρχει μια "ισχυρή περίπτωση" για τις αρχές να περιορίσουν τα ψηφιακά νομίσματα λόγω των συνδέσμων τους με το καθιερωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα...
"Εάν οι αρχές δεν ενεργήσουν προληπτικά, τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο αλληλένδετα με το κύριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να γίνουν απειλή", δήλωσε.
"Το πιο σημαντικό είναι ότι η εκρηκτική άνοδος των κρυπτοσυχνοτήτων, η οποία δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι κεντρικές τράπεζες ως διαχειριστές της δημόσιας εμπιστοσύνης..."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης