Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο - «Αγκάθι» οι τράπεζες

tags :
Fitch: Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο - «Αγκάθι» οι τράπεζες
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον οίκο Fitch
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η συνέχιση της μέχρι πρότινος ασκούμενης πολιτικής υπό τον πρόσφατα επανεκλεγμένο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη, θα στηρίξουν την περαιτέρω βελτίωση στα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι μελανό σημείο αποτελεί η πολύ χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού στον εγχώριο τραπεζικό τομέα.
Ειδικότερα, το κυπριακό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 1,1% -σε ετήσια σύγκριση- το τέταρτο τρίμηνο, με τη συνολική επίδοση για το 2017 να διαμορφώνεται στο 3,9%, χάρη στην αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση και την ενίσχυση των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός).
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 3,2% και του 2,8% τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα.
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και οι προβλέψεις του αμερικανικού οίκου.
«Η συνέχιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής κρίνεται πιθανή, μετά την επανεκλογή του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, στις 4 Φεβρουαρίου.
Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσο η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση είναι κυκλική, η εμπειρία από την Ιρλανδία και την Ισπανία δείχνουν ότι έναν μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2%.
Επίσης, αν ληφθούν υπόψη τα συνεχιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο 80%, έως το 2022», αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch, συμπληρώνοντας πως βασικό κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αποτελεί η πολύ χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα, στον απόηχο της κρίσης του 2013.
Το ποσοστό των NPEs παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα, στο 43% επί των συνολικών δανείων στο τέλος Οκτωβρίου 2017, από 44,1% τον Ιούνιο του 2017 και 46,4% τον Δεκέμβριο του 2016.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, ο οίκος αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα, από «ΒΒ-» σε «ΒΒ», τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, διατηρώντας τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) θετικές και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «Β».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης