Γιατί η Άγκυρα προβάλλει δικαιώματα στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ - Με NAVTEX απάντησε η κυπριακή πλευρά

Γιατί η Άγκυρα προβάλλει δικαιώματα στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ - Με NAVTEX απάντησε η κυπριακή πλευρά
Οι Τούρκοι εμφανίζουν εντός της δικής του επιρροής ζωτικά σημεία της κυπριακής ΑΟΖ και διεκιδικούν μερίδιο της πίττας
Οι Τούρκοι εμφανίζουν εντός της δικής του επιρροής ζωτικά σημεία της κυπριακής ΑΟΖ και διεκιδικούν μερίδιο της πίτταςΜε έκδοση NAVTEX για το επίμαχο οικοπεδο 3 απάντησε η Κύπρος στην κρίση με την Τουρκία.
Ειδικότερα το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε NAVTEX  kai δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.
Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
Eνδεχομένως η παρουσία της ιταλικής φρεγάδας Euro στην περιοχή, που αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι συμμετείχε προ δεκαημέρου σε κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την Κύπρο στην περιοχή του στόχου «Σουπιά», να έχει άμεση σχέση
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη μεσημβρινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΡΙΚ σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως έχουν εκδοθεί δύο Navtex, η μία κατά παράκληση της UNIFIL, ενώ η άλλη αφορά τη ρωσική κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι από νωρίς σήμερα το πρωί και μέχρι τις 10.00 πριν το μεσημέρι,  ολοκληρώθηκαν τρείς διαδοχικές πτήσεις ελικοπτέρου υποστήριξης του γεωτρύπανου, από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Saipem 12000 και αντίστροφα, κυρίως για μεταφορά προσωπικού.
Πρόκειται για συχνότητα που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα και προφανώς σχετίζεται με τις εξελίξεις σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τις ενέργειες της ΕΝΙ.
 
Στον χάρτη:
1: Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.
2:Η περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
3: Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά" στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
4: Το σημείο που βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.
5: Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.
6: Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η τουρκική παρεμπόδιση στο τρυπάνι Saipem 12000 δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά αναφορικά με τον λόγο που η Άγκυρα αποφάσισε να απαγορεύσει τη διενέργεια γεώτρησης συγκεκριμένα στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, στις γεωτρήσεις που προηγήθηκαν στα οικόπεδα 12 (Αφροδίτη), 11 (Ονησίφορος) και 6 (Καλυψώ), μπορεί να παρενοχλούσε έμμεσα, αλλά ουδέποτε έφτασε στο σημείο να μπλοκάρει μια γεώτρηση.

Η Τουρκία καθορίζει υφαλοκριπίδα σε συνδυασμό με τους Τουρκοκύπριους

Σύμφωνα με το Sigmalive, όπως αποκαλύφθηκε στον ε/κ Τύπο, ήδη από το 2011, η Τουρκία κατέθεσε γραπτώς ενώπιον της Ευρωπαικής Ένωσης συντεταγμένες, διά των οποίων προβάλλει διεκδικήσεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 απέστειλε επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπου τον ενημέρωνε για τα εξωτερικά όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας που καθορίστηκε από τη συμφωνία διαχωρισμού της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», δηλαδή του τουρκοκυπριακού κράτους.

Ακολούθως, αρχές και περί τα τέλη του 2013 και αρχές του 2014 άρχισε τις παράνομες δραστηριότητές του το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές που δέσμευσε η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας TPO και παραχώρησε στο ψευδοκράτος.
Με βάση τους χάρτες των διεκδικήσεων της Τουρκίας, το Οικόπεδο 3 της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται και εντός των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων.
Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS