Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το γεωπολιτικό πόκερ του Tayip Erdogan

Το γεωπολιτικό πόκερ του Tayip Erdogan
Πόσο ικανή είναι πραγματικά η Τουρκία για τη διεξαγωγή 2,5 πολέμων;
Έχουμε τη δύναμη να επιχειρούμε στο Afrin και παράλληλα να ελέγχουμε το Αιγαίο, την ίδια στιγμή", δήλωσε πρόσφατα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας X. Akar, επιβαίνοντας σε ένα από τα ιπτάμενα ραντάρ της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόσθεσε δε με νόημα πως "είμαστε αφοσιωμένοι στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και συνθήκες σε όλες τις θάλασσες".

Το πρόσφατο "ατύχημα" στα Ίμια με την παράλληλη επιχείρηση παρεμπόδισης του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ήταν η de facto προσπάθεια εμπέδωσης των παραπάνω δηλώσεων. Πόση αλήθεια, όμως, υπάρχει στους ισχυρισμούς του Τούρκου στρατηγού και στις απειλές που εκτοξεύει, urbi et orbi, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan;

Η εμπλοκή στο Afrin

Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια δυνητικά επικίνδυνη περιπέτεια με τη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία.Το σχετικά πρόσφατο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή έχει δείξει ότι η εμπλοκή είναι κατά κανόνα πολύ απλούστερη υπόθεση από την απεμπλοκή. Το συριακό/κουρδικό διακύβευμα για την Τουρκία είναι –τουλάχιστον αυτή είναι η τουρκική αντίληψη- ουσιαστικά υπαρξιακής φύσης και η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να αγνοήσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον στο Συριακό, διακινδυνεύοντας μια σημαντική περαιτέρω επιδείνωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.
Η αυριανή επίσκεψη του αμερικανού Υπ.Εξ. Tillerson και μάλιστα με τη συνοδεία του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα J. Pyatt, είναι ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης.
Όμως, οι κουρδικές δυνάμεις δυνάμεις του YPG και του SDF έχουν αποδειχθεί πολύ "σκληρό καρύδι" για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Παρόλο που η Τουρκία δεν έχει επίσημα ανακοινώσει πόσες και ποιες είναι οι μονάδες που εμπλέκονται, από διάφορες πληροφορίες, φωτογραφίες και videos μπορούμε να συνάγουμε ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν τουλάχιστον 3 διαφορετικές επιλαρχίες αρμάτων, μία τουλάχιστον μεραρχία πεζικού, 2-3 συντάγματα αυτοκινούμενου πυροβολικού, μία πτέρυγα μαχητικών αεροσκαφών και άγνωστος αριθμός μονάδων αεροπορίας στρατού κι ειδικών δυνάμεων.

© AFP 2018/ OZAN KOSE
Παρά, όμως, το σφυροκόπημα κυριολεκτικό και λεκτικό των σημαντικά υποδεέστερων κουρδικών δυνάμεων, η επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" φαίνεται να έχει σοβαρά προβλήματα στην επίτευξη των Αντικειμενικών Σκοπών της.

Turkey_ΝΕΚΡΟΣ_ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
Οι συνολικές, μάλιστα, επιβεβαιωμένες απώλειες του τουρκικού Στρατού από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Άγκυρας στην βόρεια Συρία ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 31 άτομα, καταδεικνύοντας πως παρά την υπεροπλία της Τουρκίας η συγκεκριμένη επιχείρηση μόνο στρατιωτικός περίπατος δεν είναι. Κι αυτό έχει τα βαθύτερα αίτιά του...

Σοβαρό έλλειμα στελεχών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Η Τουρκία προσπαθεί ακόμη να ξαναβρεί τον βηματισμό της μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016, όπως γράψαμε στο παρελθόν (εδώ) και παρά το περίφημο δημοψήφισμα που διεξήγαγε το περασμένο έτος ο Tayip Erdogan για να ισχυροποιήσει την θέση του, ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα στην τύχη, όσον αφορά τα μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Αρχίζοντας με τις κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας –που θύμιζαν… αντίποινα Σουλτάνου σε «απερίσκεπτους» σφετεριστές της ισχύος του– ο πρόεδρος Erdogan επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές πογκρόμ των πλέον ικανών ανώτατων, ανώτερων και μεσαίων στελεχών -πολλών δε μάλιστα μέχρι χτες υποστηρικτών του- με την υποψία και μόνο ότι μπορεί να συμμετείχαν στο πραξικόπημα ή/και ότι είχαν κάποια σχέση με την μεγαλύτερο εχθρό του, τον Fetullah Giullen.


Το αποτέλεσμα ήταν να αποψιλωθούν όλοι οι κλάδοι των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων από τα εμπειρότερα και πιο ικανά στελέχη τους και έτσι η αποτελεσματικότητά τους να έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Έτσι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή "ατυχήματος" που μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε δυστύχημα ή/και θερμό επεισόδιο είναι ακόμη πιο πιθανός.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να περιχαρακωθεί ακόμη περισσότερο στο θώκο της απόλυτης, όπως ελπίζει, εξουσίας του, βασιζόμενος στην αφοσίωση των νέων του Αρχηγών υπό τον έλεγχό του.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το σοβαρό έλλειμα στελεχών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που δημιούργησε το πογκρόμ το οποίο εξαπέλυσε ο πρόεδρος Erdogan, προσπαθεί να αναπληρώσει το υπουργείο Άμυνας της χώρας και μάλιστα επειγόντως.
Ο τουρκικός Στρατός θα χρειασθεί φέτος περισσότερους από 9.700 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες του, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Nouterin Tczanikli, τονίζοντας πως εντός του έτους αναμένεται να στρατολογηθούν 3.761 αξιωματικοί και 5.992 υπαξιωματικοί.
Γνωρίζοντας τα παραπάνω ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, σπεύδει να παίξει μια μεγάλη μπλόφα -κατά την παράδοση της οθωμανικής/τουρκικής πολιτικής- απέναντι στους αδύναμους παίκτες Ελλάδα και Κύπρο, ελπίζοντας ότι θα την "φάνε" πριν αποκαλυφθούν οι όποιες πραγματικές του αδυναμίες. Το πρόβλημα, όμως, στη δεδομένη συγκυρία, είναι ότι τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλής αξίας και πίσω από τους "αδύναμους κρίκους" βρίσκονται μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι παίκτες...

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultans

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης