Ισχυρή πτώση στα ελληνικά ομόλογα – Σε υψηλό διμήνου η απόδοση του 10ετούς

Ισχυρή πτώση στα ελληνικά ομόλογα – Σε υψηλό διμήνου η απόδοση του 10ετούς
Στο 4,5% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου
Αρνητική στροφή καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 4,5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.
Ισχυρά ανοδικά κινείται και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου, καθώς έχει αγγίξει το 4,16% έναντι 3,5% που ήταν όταν αυτό «βγήκε» στις αγορές στις 8 Φεβρουαρίου 2018.
Όπως έχει αναφέρει, εγκαίρως, το BankingnNews
Επικίνδυνη τροπή προσλαμβάνει η συνεχώς επιδεινούμενη εικόνα των ελληνικών ομολόγων όπου με αφορμή και αιτία την διάχυτη διεθνή αβεβαιότητα, το λάθος στην έκδοση του 7ετούς και η υπόθεση Novartis…η αγορά βυθίζεται σε καθοδικό σπιράλ απόρροια εντεινόμενων πωλήσεων.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η πτώση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων προσεχώς τελειώνει...ωστόσο ότι συνέβη εσχάτως απέδειξε ότι η ελληνική αγορά ομολόγων ήταν μια φούσκα.
Το λάθος της έκδοσης του 7ετούς υποχρέωσε τους διεθνείς επενδυτές βίαια να συνειδητοποιήσουν τις ακραίες υπερβολές στις ελληνικές αποτιμήσεις και ουσιαστικά με την πρόσφατη διόρθωση επανατιμολογούν τον ελληνικό κίνδυνο...
Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ξεφούσκωμα της φούσκας των αποτιμήσεων των ομολόγων.
Εάν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές εκτιμήσεις ότι λόγω ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ το αμερικανικό 10ετές θα φθάσει έως το 3,5% τότε είναι βέβαιο ότι όλες οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς θα πάρουν την ανιούσα και ειδικά στην Ελλάδα καθιστώντας μη επιτρεπτή την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Σημαίνει ότι θα οδηγηθεί βιαίως σε πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL αν και Γερμανία και ESM θέλουν καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Η μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα έρχεται να αποδείξει ότι η Ελλάδα ακόμη δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στις αγορές.
Εάν η ελληνική αγορά ομολόγων εμφανίζει αυτή την εικόνα εν μέσω ομπρέλας προστασίας του μνημονίου…τότε εκτός ανά πάσα στιγμή τα ομόλογα μπορούν να καταρρεύσουν ή να πέσουν θύματα ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Το σημαντικό sell off στα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για καθαρή έξοδο.
Συν τοις άλλοις η επιδείνωση στα ομόλογα δηλαδή η επιδείνωση στον μηχανισμό δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Αρχικά λόγω Μακεδονικού έχασε πολιτικούς πόντους ενώ εμφανίζοντας το θέμα της Novartis άλλαξε την πολιτική ατζέντα.
Η υπόθεση της Novartis όμως αποτελεί μια – όχι την κύρια – αλλά μια αιτία επιδείνωσης στα ελληνικά ομόλογα οπότε η κυβέρνηση βλέπει ότι η Novartis την βοηθάει πολιτικά αλλά την ζημιώνει με όρους οικονομίας και αγοράς.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και η δικαστική προσέγγιση, τι θα συμβεί εάν δεν προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία;
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα….να «υποβαθμίσει το θέμα».
 
 


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS