Η στρατιωτική επέλαση σε Συρία και η ένταση στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν τον Erdogan σε πρόωρες εκλογές

Η στρατιωτική επέλαση σε Συρία και η ένταση στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν τον Erdogan σε πρόωρες εκλογές
Ο Erdogan επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει την υψηλή δημοτικότητά του λόγω του πολέμου στη Συρία
Ο Recep Tayyip Erdogan δεν κρύβει τη διάθεσή του να εκμεταλλευθεί, με κάθε τρόπο, την ισχυρή στήριξη που έχει στο εσωτερικό της χώρας του, κυρίως λόγω της επιτυχίας του πολέμου στη Συρία.
Μάλιστα, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τη δημοτικότητά του.
Οι εκλογές στη χώρα έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2019 και ποτέ πριν το κόμμα του Erdogan δεν έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, ενώ βρίσκεται 15 χρόνια στην εξουσία.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Erdogan μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι με δεδομένο και το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία ακολουθεί καλή πορεία.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική οικονομία «έτρεξε» με εντυπωσιακό ρυθμό 11% στο γ’ τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των οικονομιών του G20.
Την ίδια ώρα ο Erdogan βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των συντηρητικών και εθνικιστικών κομμάτων, ενώ σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο κάνει περιοδείες σε περιοχές της χώρας του εγκαινιάζοντας νέα αεροδρόμια, σιδηροδρομικά δίκτυα και νοσοκομεία.
Μπορεί η εισβολή στη Συρία προκειμένου να «εξοντώσει» τους Κούρδους να έχουν προκαλέσει νέο ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, αλλά ο Erdogan βλέπει συνεχώς τη δημοτικότητά του να ενισχύεται.

Ο νέος ρόλος του προέδρου

Το σημαντικό με τις επόμενες τουρκικές εκλογές είναι ότι ο πρόεδρος θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, με τον ρόλο του πρωθυπουργού να καταργείται και μεγάλο μέρος των εξουσιών να μεταφέρονται στον πρόεδρο της Τουρκίας.
Βέβαια βάσει του νέου εκλογικού συστήματος ο Erdogan θα πρέπει να λάβει άνω του 50% των ψήφων στον α’ γύρο των εκλογών.
Όμως το κόμμα του Erdogan, AKP και το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ εξετάζουν το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας.
«Ο Erdogan εξακολουθεί να προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του και δεν θα θελήσει να πάει σε εκλογές πριν είναι απόλυτα βέβαιος ότι έχει εξασφαλίσει άνω του 50% των ψήφων», εκτιμά ο Oner Bucukcu, πολιτικός αναλυτής στο Afyon Kocatepe University.
Η καλή πορεία της οικονομίας αναμένεται να χαλαρώσει το 2018 και ως εκ τούτου ο Erdogan μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευθεί εγκαίρως αυτή την ευκαιρία, εκτιμά ο Naz Masraff, κορυφαίος αναλυτής της Eurasia Group.
«Η πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών είναι μία λογική επιλογή, πριν υπάρξει αντιστροφή τάσεων.
Το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι ένα πιο δύσκολο έτος», τονίζει ο Masraff.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS