Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το Bridgewater ποντάρει 14 δισ. σε σορτάρισμα κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών;

tags :
Γιατί το Bridgewater ποντάρει 14 δισ. σε σορτάρισμα κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών;
Επίθεση σε ευρωπαϊκά blue chips πραγματοποιεί το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου
Το μεγαλύτερο hedge funds του κόσμου, το Bridgewater Associates, φαίνεται ότι γνωρίζει πολύ καλά ορισμένα κρυφά στοιχεία των αγορών και ως εκ τούτου φροντίζει να τα εκμεταλλευθεί.
Όπως αποκάλυψε έχει προχωρήσει σε αύξηση των short θέσεών της, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 14 δισ. δολάρια, σε ευρωπαϊκές μετοχές και μάλιστα μεταξύ αυτών υπάρχουν ορισμένα κορυφαία ονόματα: Airbus, Total, Enel, Siemens Deutsche Bank, BNP Paribas, Intessa, ING και Banco Santander.
Σύμφωνα με το Reuters αν και η αντίδραση στην πρόσφατη διόρθωση των αγορών δεν ήταν επιθετική, οι traders έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για την τακτική που ακολουθεί η Bridgewater Associates και προσπαθούν να ανακαλύψουν τις αιτίες.
Ένας εξ αυτών υποστηρίζει ότι η αποδεδειγμένη «απαισιοδοξία» του hedge fund πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξο για την πορεία του ευρώ και ως εκ τούτου φροντίζει να σορτάρει εξαγωγικές εταιρείες της Ευρώπης, οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα πληγούν σε ένα ενδεχόμενο ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Κάποιοι άλλοι είναι πιο ψύχραιμοι, υποστηρίζοντας ότι απλά η Bridgewater Associates προχωρά σε αναδιάρθρωση των κεφαλαίων της.
Όμως την ίδια ώρα το hedge fund δεν έχει καμία short θέση στη βρετανική αγορά, κάτι που θα ήταν πιο δικαιολογημένο, με το Brexit να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αντίθετα βασικός της στόχος είναι τα γερμανικά blue chips.
«Είναι ολοφάνερο ότι θεωρούν ότι ο DAX 30 θα κινηθεί αισθητά χαμηλότερα», εκτιμά ένας trader.
Την ίδια ώρα που το hedge fund αυξάνει τις short θέσεις του στην Ευρώπη, φροντίζει να αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε χρυσό.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο δ’ τρίμηνο του 2017 φρόντισε να αυξήσει σημαντικά τις θέσεις της σε ETFs χρυσού και το έπραξε λίγο πριν το πολύτιμο μέταλλο εμφανίσει τις υψηλότερες αποδόσεις τους σε διάστημα επτά ετών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης