Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προαιρετική η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ δικηγόρων και μηχανικών που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους

tags :
Προαιρετική η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ δικηγόρων και μηχανικών που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους
Τι προβλέπει ειδική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για δικηγόρους και μηχανικούς
Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, αποσυνδέεται αναδρομικά από 1/1/2017 η υποχρεωτική ασφάλιση μηχανικών και δικηγόρων λόγω και μόνο της ιδιότητάς τους  (εγγραφή στους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους), εφόσον είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επιστημονικών φορέων, που ικανοποιήθηκε με την ψήφιση του Ν. 4488/2017.
Ειδικότερα, πρόσωπα  που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή δεν έχουν κάνει ουδέποτε έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας μέχρι την ισχύ του Ν. 4488/2017, δηλαδή μέχρι και 12/9/2017, διαγράφονται από την ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικά από 1/1/2017 ή από την ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. εφόσον αυτή είχε γίνει μετά την 1/1/2017.
Πρόσωπα που διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα από 13/9/2017 και μετά, διαγράφονται από την ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ από την ημερομηνία διαγραφής τους από τη Δ.Ο.Υ.
Οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί για περιόδους ασφάλισης από 1/1/2017 και μετά από πρόσωπα που εξαιρούνται αναδρομικά από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. Δεν επιστρέφονται οι ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη.
Σε κάθε περίπτωση η ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη ισχύει μέχρι 28/02/2018.
Στο εξής οι μηχανικοί και οι δικηγόροι θα συνεχίζουν προαιρετικά την ασφάλισή τους εφόσον δεν έχουν δραστηριότητα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης