Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ICAP: Οριακά ανοδική ήταν η εγχώρια παραγωγή των προϊόντων χάρτινης συσκευασίας το 2016

tags :
ICAP: Οριακά ανοδική ήταν η εγχώρια παραγωγή των προϊόντων χάρτινης συσκευασίας το 2016
ICAP: Οριακά ανοδική ήταν η εγχώρια παραγωγή των προϊόντων χάρτινης συσκευασίας το 2016
Τόσο η συνολική αγορά χαρτιού-χαρτονιού, όσο και η αγορά τελικών χάρτινων ειδών συσκευασίας παρουσιάζει ανάκαμψη από το 2014 και μετά, σύμφωνα με κλαδική έρευνα της ICAP.
Οπως εξηγεί, ο κλάδος της παραγωγής χαρτιού-χαρτονιού παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς λίγες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς.
Από την άλλη, ο τομέας των τελικών ειδών χάρτινης συσκευασίας είναι κατακερματισμένος και έντονα ανταγωνιστικός καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ασχολείται με την παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων.
Ορισμένες επιχειρήσεις εξειδικεύονται στην παραγωγή ενός μόνο τύπου χάρτινης συσκευασίας (π.χ. χαρτοκιβωτίων, χαρτοσακούλες), ενώ άλλες ασχολούνται με περισσότερες από μία κατηγορίες προϊόντων.
Η ζήτηση των προϊόντων χάρτινης συσκευασίας επηρεάζεται από την πορεία διαφόρων άλλων κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι αποτελούν τους τελικούς πελάτες των εξεταζόμενων προϊόντων (φαρμακευτικές εταιρείες, βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, καλλυντικών, απορρυπαντικών, αγροτικά προϊόντα κ.λπ.).
Σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της ζήτησης είναι και η τιμή των τελικών προϊόντων, που εξαρτάται από την εξέλιξη των τιμών των πρώτων υλών στη διεθνή αγορά.
Η Χριστίνα Γκαραγκούνη, Consultant Οικονομικών μελετών της ICAP, η οποία επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη έκδοση, αναφέρει σχετικά: «Η συνολική εγχώρια παραγωγή χαρτιού και χαρτονιού που προορίζεται για είδη συσκευασίας ακολούθησε σε γενικές γραμμές ανοδική πορεία την περίοδο 1993-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,4%.
Από το 2009, ωστόσο, η παραγωγή σημειώνει υποχώρηση, τάση η οποία συνεχίστηκε και το 2016 (-0,8%). Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέλαβε η κατηγορία «χαρτόνι για συμπαγή κουτιά - κιβώτια», η οποία απέσπασε το 52% της εγχώριας παραγωγής το 2016».
Η εγχώρια αγορά χαρτιού και χαρτονιού μειώθηκε το διάστημα 2009-2013 με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,6%, ωστόσο από το 2014 σημειώθηκε σταδιακή ανάκαμψη.
Το 2016, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς αυξήθηκε κατά 2,4% περίπου σε σχέση με το 2015.
Η εξαγωγική επίδοση του κλάδου εμφανίζεται αυξημένη και εκτιμάται σε 32% περίπου της παραγωγής το 2016.
Η εγχώρια παραγωγή στα τελικά είδη συσκευασίας παρουσιάζει επίσης άνοδο την τριετία 2014-2016.
Ειδικότερα το 2016 η παραγωγή αυξήθηκε οριακά (κατά 0,5%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την κ. Γκαραγκούνη, η συνολική εγχώρια φαινομενική κατανάλωση των τελικών ειδών χάρτινης συσκευασίας ακολούθησε πτωτική πορεία από το 2009 μέχρι και το 2014, οπότε η αγορά αρχίζει να ανακάμπτει.
Το 2016, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,25% περίπου σε σχέση με το 2015.
Οι εξαγωγές των τελικών ειδών κάλυψαν το 6,4% της εγχώριας παραγωγής. Η κατηγορία χαρτοκιβώτια από κυματοειδές χαρτί-χαρτόνι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς τελικών ειδών χάρτινης συσκευασίας, με εκτιμώμενο ποσοστό 59,2% το 2016.
Ακολουθεί η κατηγορία των χάρτινων κουτιών από συμπαγές χαρτόνι, με 27%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης