ΟΗΕ: Ανταλλαγή εκατέρωθεν πυρών ΗΠΑ – Ρωσίας για το θέμα της Συρίας

ΟΗΕ: Ανταλλαγή εκατέρωθεν πυρών ΗΠΑ – Ρωσίας για το θέμα της Συρίας
Καμία ταύτιση απόψεων στο θέμα της Συρίας δεν έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία
Καμία ταύτιση απόψεων στο θέμα της Συρίας δεν έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανταλλάσοντας πυρά εκατέρωθεν.
«Το καθεστώς Bashar al-Assad έχει γίνει βιτρίνα για το Ιράν και τη Χεσμπολάχ» κατήγγειλε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Nikki Haley.
«Το Ιράν και η Χεσμπολάχ έχουν καταστρώσει σχέδια, προτίθενται να παραμείνουν στη Συρία» υπογράμμισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.
«Δεν θα καταφέρουμε να επικρατήσει ειρήνη εάν οι συγκρούσεις συνεχίζονται» συμπλήρωσε κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν έχει κάνει αρκετά προκειμένου η συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθέσεις, περιλαμβανομένων «χημικών» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.
«Το καθεστώς Assad δεν επιθυμεί την επίτευξη της ειρήνης» και «η Ρωσία πρέπει να αλλάξει τρόπο δράσης για το πείσει» για να δράσει για την επίλυση αυτής της σύρραξης, επέμεινε η πρέσβειρα των ΗΠΑ.
Η συμπεριφορά ορισμένων περιφερειακών και διεθνών παραγόντων εγείρει φόβους «για την εθνική κυριαρχία της Συρίας», ήταν η απάντηση του Vassily Nebenzia, του πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ «πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους στην αντιπολίτευση» που στηρίζουν «προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες» επισήμανε, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Nikki Haley, που τον παρακολουθούσε με τα χέρια σταυρωμένα.
«Οι Σύριοι έχουν ανάγκη από την πλήρη στήριξη» του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης, σε αποφασιστικό τόνο.
Οι αποφάσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν την προετοιμασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, «πρέπει να ληφθούν από τους Σύρους χωρίς εξωτερικές επιρροές» υπογράμμισε ο Nebenzia.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Bashar Jaafari ζήτησε να επιδεικνύεται σεβασμός «στην εθνική κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική της ακεραιότητα».
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Staffan de Mistura απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση της έντασης», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο αίτημα, πριν από μία εβδομάδα, για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Την ίδια ώρα, ο Francois Delattre, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, προειδοποίησε για το «ενδεχόμενο της εξάπλωσης της σύρραξης. Πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά» συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Ιρανών στη Συρία.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS