Για πρώτη φορά, το 2017, οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν περισσότερο «πλαστικό χρήμα» έναντι μετρητών

Για πρώτη φορά, το 2017, οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν περισσότερο «πλαστικό χρήμα» έναντι μετρητών
«Cash is not the king», πλέον, στη Γερμανία…
Οι πολίτες της Γερμανίας χρησιμοποίησαν περισσότερο το «πλαστικό χρήμα» από ότι τα μετρητά για τις συναλλαγές τους το 2017, για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα (14 Φεβρουαρίου 2018) η κεντρική τράπεζα (Bundesbank).
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο σύνολο των συναλλαγών, κάτι λιγότερο από το 50% πραγματοποιήθηκε με μετρητά κατά το περασμένο έτος, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά στις κάρτες και το e-banking.
Τελευταία φορά που η τράπεζα είχε πραγματοποιήσει την έρευνα, το 2014, το ποσοστό των συναλλαγών που είχε πραγματοποιηθεί με μετρητά, ανερχόταν σε 53%.
Βέβαια, το 2017, σε ό,τι αφορά στο συνολικό ποσό των συναλλαγών, το 74% πραγματοποιήθηκε με μετρητά, επίδοση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μειωμένη, σε σχέση με τρία χρόνια πριν.
Αξίζει να υπενθυμιστεί σε αυτό το σημείο η έρευνα της Roubini ThoughtLab -με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ-, τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία διαπιστωνόταν πως το φυσικό χρήμα φαίνεται να χάνει σταδιακά την κυριαρχία του σε ουκ ολίγες χώρες, καθώς η κοινωνία προχωρά μπροστά, σε μία εποχή όπου οι πληρωμές γίνονται με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking.
Μάλιστα, σε ορισμένες δημοφιλείς μεγαλούπολεις, το φυσικό χρήμα έχει πλέον σχεδόν εκλείψει, λόγω των σχετικών κινήτρων από πλευράς τραπεζών αλλά και κράτους!
Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι και Λονδίνο είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις που τείνουν να «καταργήσουν» τα μετρητά, ενώ, εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, στον ίδιο δρόμο βαδίζουν Ώκλαντ, Καμπέρα, Οττάβα, Σίδνεϋ, και Τορόντο.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS