Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Σε Τορόντο, Στοκχόλμη και Μόναχο η μεγαλύτερη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων

tags :
UBS: Σε Τορόντο, Στοκχόλμη και Μόναχο η μεγαλύτερη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων
Καναδά και Σουηδία έχουν την τιμητική τους στην κατάταξη της UBS με τις «φούσκες» στις αγορές κατοικιών
Σε Τορόντο, Στοκχόλμη και Μόναχο εντοπίζει τη μεγαλύτερη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων η ελβετική τράπεζα UBS, μέσω της έκθεσης «Global Real Estate Bubble Index» για το περασμένο έτος, η οποία υπογραμμίζει τον κίνδυνο για κατάρρευση των τιμών σε οκτώ πόλεις παγκοσμίως.
Η προειδοποίηση αφορά, εκτός από τις τρεις προαναφερθέντες μεγαλουπόλεις, το Βανκούβερ, το Σίδνεϋ, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Άμστερνταμ.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, μικρότερος είναι ο κίνδυνος για το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, τη Ζυρίχη, τη Φρανκφούρτη, το Τόκιο και τη Γενεύη.
Οι βαθμολογίες του δείκτη προέρχονται από το σταθμισμένο μέσο όρο άλλων κοινών υποτομέων, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών του λόγου τιμής προς έσοδα και του λόγου υποθηκών προς ΑΕΠ.
Ειδικά για το Τορόντο, η τράπεζα αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 50%, μόλις τα τελευταία 5 χρόνια!




Σε αυτό το σημείο να υπενθυμιστεί πως η Moody's εκτιμούσε, το 2017, πως οι χώρες με υψηλές τιμών κατοικιών και ενοικίων που δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση ισορροπίας της εγχώριας οικονομίας και δεν προσαρμόζονται με το πέρασμα του χρόνου, διατρέχουν υψηλό οικονομικό κίνδυνο.
Ο αμερικανικός οίκος σημείωνε πως, τα τελευταία πέντε χρόνια, πολλές προηγμένες οικονομίες βίωσαν μία απότομη αύξηση στις τιμές κατοικιών, προκαλώντας έτσι ανησυχίες για αποσταθεροποίηση σε περίπτωση μίας επικείμενης διόρθωσης, η οποία θα συμπαρασύρει κι άλλους τομείς.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι τιμές των κατοικιών εμφανίζονται πιο υψηλές στη Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή, λοιπές χώρες που επίσης έχουν βιώσει μεγάλες χρονικές περιόδους αύξησης των τιμών κατοικιών, όπως ο Καναδάς, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον παρουσιάζουν σημάδια επιστροφής στην κατάσταση ισορροπίας της εγχώριας αγοράς.
Καθώς το κόστος της ιδιοκατοίκησης αυξάνεται, περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να νοικιάζουν το σπίτι τους, αυξάνοντας τη σχετική ζήτηση και την τιμή της ενοικίασης και οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης για οικιακές αγορές.
Η εν λόγω διαδικασία φέρνει τις τιμές των κατοικιών πίσω στην ισορροπία, εξηγεί η Moody’s.
Η άνοδος των τιμών των κατοικιών που δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, τροφοδοτεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την πορεία των τιμών, ένα κοινό σημάδι μιας «φούσκας» στην αγορά.
Οι αγορές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, εμφάνισαν την πιο αργή προσαρμογή στην ισορροπία μεταξύ του κόστους χρήσης των κατοικιών και του λόγου τιμής προς ενοικίαση, πράγμα που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι λόγω των υψηλών τιμών κατοικιών ενδέχεται να παραμείνουν και να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Αυτές οι χώρες είναι η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε: Deutsche Bank: Αυξάνεται ο κίνδυνος για «φούσκα» στη γερμανική αγορά κατοικιών

Διαβάστε: Πιο ακριβό από ποτέ το να νοικιάσει κάποιος σπίτι στις σουηδικές πόλεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης