Ριμπάουντ για το πετρέλαιο - Στα 64,42 δολ. το Brent και στα 60,76 δολ. το αμερικανικό αργό

Ριμπάουντ για το πετρέλαιο - Στα 64,42 δολ. το Brent και στα 60,76 δολ. το αμερικανικό αργό
Ριμπάουντ για το πετρέλαιο - Στα 64,42 δολ. το Brent και στα 60,76 δολ. το αμερικανικό αργό
Ριμπάουντ σημείωσαν σήμερα Τετάρτη (14/2) οι τιμές τους πετρελαίου, δεχόμενες στήριξη από τη μειωμένη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και την πτώση του αμερικανικού δολαρίου.
Ειδικότερα το Brent ενισχύθηκε κατά +2,71% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,42 δολ. ανά βαρέλι, παραμένοντας σε απόσταση από τα 70 δολ. ανά βαρέλι στα οποία βρέθηκε νωρίτερα εντός του μήνα.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο +2,65% στα 60,76 δολ. ανά βαρέλι, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου διαπραγματευόταν γύρω από τα 65 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τα επίπεδα παραγωγής του Φεβρουαρίου, ενώ οι εξαγωγές θα διατηρηθούν κάτω από τα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η συνεχιζόμενη πτώση του αμερικανικού νομίσματος, καθώς και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παρέχουν επίσης στήριξη προς τον μαύρο χρυσό, αποτρέποντας περαιτέρω πτώση.
Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την άνοδο των αποθεμάτων αργού της χώρας, θέτει «ταβάνι» στις τιμές του πετρελαίου, περιορίζοντάς το γύρω από τη ζώνη των 60 δολ. ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκ στις 9 Φεβρουαρίου 2018, τα αποθέματα αμερικανικού αργού ενισχύθηκαν κατά 3,9 εκατ. βαρέλια, στα 422,4 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Αυξημένα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/02/2018) η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να γυρίζουν σε θετικό έδαφος, καθώς η αύξηση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Φεβρουαρίου, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για μια αύξηση κατά 2,6 εκατ. βαρέλια, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε αναφέρει χθες μια μείωση 1,1 εκατ. βαρελιών.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,6 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών για μια αύξηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης, που περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 500.000 βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για μια μείωση κατά 600.000 βαρέλια.
Την εκτίμηση ότι η παραγωγή του αμερικανικού αργού πετρελαίου γίνεται με τόσο μεγάλο ρυθμό ώστε η χώρα σύντομα θα γίνει ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αγορά ενέργεια, εξέφρασε ο Stephen Brennock, αναλυτής πετρελαίου στην PVM Oil Associates.
«Λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν ότι το 2017 ανήκε στον ΟΠΕΚ αφού επιβεβαίωσε με επιτυχία την επιρροή του στην τιμή του πετρελαίου» είπε και πρόσθεσε «φέτος, όμως, τα όρια παραγωγής του θα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι θα παίζει το δεύτερο βιολί στις ΗΠΑ».
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 40% από τα μέσα του 2017, με το Brent να αυξάνεται στα 71 δολάρια ανά βαρέλι, πριν από την υποχώρηση την περασμένη εβδομάδα.
Ο βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της τιμής ήταν η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Ωστόσο, η άνοδος των εξαγωγών του αμερικανικού αργού και τι ισχυρότερο από το αναμενόμενο ράλι του των τιμών τους τελευταίους μήνες απειλούν να χαλαρώσουν τη στάση της Ρωσία και της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS