Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διάσταση απόψεων στον SSM για την ανάγκη ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες – Τι υποστηρίζουν και…ο υψηλότερος στόχος του 2019

Διάσταση απόψεων στον SSM για την ανάγκη ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες – Τι υποστηρίζουν και…ο υψηλότερος στόχος του 2019
Μπορεί για λόγους συστημικής ευστάθειας και θεσμικής προστασίας κανείς να μην μιλάει για αυξήσεις κεφαλαίου αλλά εντός του SSM είναι κοινός τόπος ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Διάσταση απόψεων φαίνεται ότι επικρατεί στο εσωτερικό του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών ως προς την ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Μπορεί όλοι να δηλώνουν επίσημα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία προσέγγιση μέχρι τα μέσα Απριλίου οπότε και θα διαμορφωθεί η πρώτη βασική εικόνα για τα stress tests των ελληνικών» αλλά καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων εντός του SSM.
Για λόγους συστημικής ευστάθειας, για λόγους αξιοπιστίας και θεσμικής σοβαρότητας προφανώς και θα διαψεύσουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του SSM.
Ωστόσο πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει ότι «στο εσωτερικό του SSM έχουν σχηματιστεί 2 στρατόπεδα.
Και τα δύο στρατόπεδα αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Η διαφωνία τους είναι ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των αυξήσεων κεφαλαίου και όχι ως προς την ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου.
Στο πρώτο στρατόπεδο όπου βρίσκεται η Nouy η επικεφαλής του SSM κυριαρχεί η άποψη ότι άπαξ και οι τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να θωρακιστούν η πρόταση του ΔΝΤ για αυξήσεις κεφαλαίου άμεσα έχει λογική γιατί υπάρχει το απόθεμα ασφαλείας του 3ου μνημονίου.
Η Nouy σε κάποιο βαθμό ασπάζεται την αρχική θέση του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι η Nouy θα βρίσκεται στην Αθήνα 27 και 28 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου του 2018 ενώ στο τέλος του 2018 θα αποχωρήσει από την προεδρία του SSM μετά την ολοκλήρωση και των ευρωπαϊκών stress tests Νοέμβριο του 2018.
Στο δεύτερο στρατόπεδο όπου βρίσκονται κυρίως Sabine Lautenschläger, η αντιπρόεδρος, ο Angelioni του εποπτικού συμβουλίου και άλλοι κυρίως γερμανοί, υποστηρίζουν την άποψη ότι πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς βασικά ζητήματα όπως επιτυγχάνουν τους στόχους των NPEs οι ελληνικές τράπεζες;
Ποια είναι η αξία των collaterals;
Ποιες είναι οι τιμές πώλησης των προβληματικών δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα; κ.α. και από το 2019 με αφορμή τα AQRs που θα πραγματοποιηθούν να σχεδιαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου».

Δύο βασικά ερωτήματα

Ορισμένες πηγές θεωρούν ότι ενώ αυτές οι δύο τάσεις είναι υπαρκτές προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα οι τράπεζες στην Ελλάδα θα χρειαστούν μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 σε σχέση με το 2018;
Επίσης εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα μπορεί να υπάρξει μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα απόθεμα ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες;
Με βάση όλες τις ενδείξεις ένα εύρος μεταξύ 4 με 5,5 δισεκ. σε αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες δεν θα τοπ αποφύγουν το 2019.
Ωστόσο εάν υλοποιηθούν AQRs τότε το μέγεθος αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στα 8 δισεκ. ευρώ για το 2019.
Ως προς το ζήτημα της ύπαρξης ενός αποθέματος ασφαλείας για τις τράπεζες, έχει υπάρξει ένα σχέδιο ώστε στο capital buffer που θα δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο 18-20 δισεκ. να περιλαμβάνονται και 5-6 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.

Συμπέρασμα

Μπορεί για λόγους συστημικής ευστάθειας και θεσμικής προστασίας κανείς να μην μιλάει για αυξήσεις κεφαλαίου αλλά εντός του SSM είναι κοινός τόπος ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Είναι γνωστή η θέση της Lautenschläger για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών την οποία και γνωρίζουν πολύ καλά οι έλληνες τραπεζίτες.
Εάν κυριαρχήσει το σενάριο της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια το clean exit τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν το 2019.
Το bankingnews από τις 4 Αυγούστου του 2017 υποστηρίζει ότι οι τράπεζες στα stress tests θα εμφανίζονται ότι τα περνούν αλλά θα καταθέσουν capital plans με στόχο αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Η πιθανότητα να μην υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 είναι σχεδόν μηδενική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης