Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θολό το τοπίο για τα 5,7 δισ. - Αξιωματούχος ΕΕ: Στο Eurogroup (19/2) δεν θα συζητήσουμε για τη δόση - Επιβεβαίωση ΒΝ

tags :
Θολό το τοπίο για τα 5,7 δισ. - Αξιωματούχος ΕΕ: Στο Eurogroup (19/2) δεν θα συζητήσουμε για τη δόση - Επιβεβαίωση ΒΝ
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εξελίξεις αναμένεται να εξεταστούν στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου 2018, ενώ  την ίδια ημέρα θα γίνει συζήτηση και στο συμβούλιο των διοικητών του ESM.
Θολό είναι το τοπίο σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε σήμερα (15/2/2018) ότι στο Eurogroup της Δευτέρας (19/2/2018) ενδέχεται να μην βρεθεί χρόνος να συζητηθεί η δόση προς την Ελλάδα, δήλωσε που επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr
Ειδικότερα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο εάν θα βρεθεί χρόνος στο Eurogroup της Δευτέρας (15/2/2018) για να συζητηθεί η επόμενη δόση, καθώς οι Θεσμοί ασχολούνται κυρίως με το θέμα των πλειστηριασμών.
Όπως είπε συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για τα τρία ανοιχτά θέματα τα οποία αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Σχετικά με το ΔΕΣΦΑ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, για το Ελληνικό, είπε, ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι οι θεσμοί εξετάζουν κατά πόσο λειτουργεί η συνεχής και απρόσκοπτη ροή τους.
Παράλληλα επεσήμανε ότι τα θέματα που είχαν μείνει ανοιχτά από την τρίτη αξιολόγηση είναι κυρίως διαδικαστικά, τα οποία ελπίζει να ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε να αρχίσει η τέταρτη αξιολόγηση με την αποστολή κλιμακίων στην Αθήνα.
Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Λίγο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την 3η αξιολόγηση και δεν έχουν γίνει, λίγο ότι η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη των κεφαλαίων από τον ESM, δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για την δόση των 5,7 δις. ευρώ.
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εξελίξεις αναμένεται να εξεταστούν στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου 2018, ενώ  την ίδια ημέρα θα γίνει συζήτηση και στο συμβούλιο των διοικητών του ESM.
Τώρα αν την Καθαρά Δευτέρα θα μπει σφραγίδα ολοκλήρωσης της 3η αξιολόγησης ώστε στη συνέχεια ν’  ανάψει και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, αυτό θα το μάθουμε τα επόμενα 24ωρα, διότι οι θεσμοί κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους δείγμα του ότι δεν βιάζονται.
Μάλιστα, ορισμένες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες ακόμα ημέρες  μετά το Eurogroup από την στιγμή που η Αθήνα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Άλλωστε από τα 5,7 δις ευρώ της δόσης μόλις τα 3,3 δις ευρώ θα χρησιμοποιήσει η χώρα για να πληρώσει δάνεια από το πρώτο Μνημόνιο που λήγουν σταδιακά τους επόμενους μήνες.
Ενα ποσό ύψους 1,9 δις ευρώ θα κατευθυνθεί για το χτίσιμο του «μαξιλαριού» των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος δανεισμού από τον επίσημο τομέα και 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποβοήθηση της σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Τα αγκάθια για την εκταμίευση συνεχίζουν να εντοπίζονται σε δύο κυρίως μέτωπα:

1.       Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπου το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο δεν ορίζει ποσοτικό στόχο κάνοντας το τοπίο ακόμη πιο θολό.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους, τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα.
Μέχρι σήμερα, διενεργούνται μετ’ εμποδίων και με χαμηλές ταχύτητες, γεγονός το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Διοικητή της ΤτΕ με τους τραπεζίτες.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καταγεγραμμένες αρρυθμίες επανακαθορίζουν τις ετήσιες εκτιμήσεις διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 10.000 σε περίπου 5.000-6.000.

2.       Στην έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και η οποία δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί.

Αύριο με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αφενός και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, αναμένονται να βγουν από τον χάρτη οι τελευταίες δύο εκκρεμότητες που παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή οι θεσμοί.
Η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχει ξεκαθαρίσει στο Euro Working Group της περασμένης Πέμπτης ότι πρόκειται για εκκρεμή προαπαιτούμενα  η υλοποίηση των οποίων δεν εξαρτάται από την ελληνική πλευρά.  

Μάριος Χριστοδούλου

(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 01:29) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης