Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα συνάντηση σήμερα 15/2 Κοτζιά – Dimitrov για το Σκοπιανό στη Βουλγαρία - Η τρίτη μέσα σε μια εβδομάδα

Νέα συνάντηση σήμερα 15/2 Κοτζιά – Dimitrov για το Σκοπιανό στη Βουλγαρία - Η τρίτη μέσα σε μια εβδομάδα
Η κυβέρνηση μου αποδέχεται ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev
Μια ακόμα συνάντηση, την τρίτη σε διάστημα μιας εβδομάδας, θα έχουν σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογος του, N. Dimitrov για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ θα γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους από τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει την τελευταία συνάντηση Κοτζιά – Dimitrov εποικοδομητική χωρίς να εισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πάντως από το ΥΠΕΞ αναφέρεται πως η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στον πυρήνα του ζητήματος, γεγονός που συνεπάγεται πως η κάθε πλευρά θέτει τις δικές της κόκκινες γραμμές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία των συζητήσεων.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev ανέφερε σε δηλώσεις του ότι έχουν λυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας.
Αν και είπε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για να «μην φανεί ότι διαπραγματευόμαστε μέσω των ΜΜΕ», ο Zaev υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του αποδέχεται ονομασία γεωγραφικό προσδιορισμό και συμπλήρωσε ότι έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες επιλογές.
«Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς γνωρίζει τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό για κάθε μία από τις πλευρές.
Είναι σημαντικό να χτιστεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Είμαι ευτυχής που ουσιαστικά έχουν αναλυθεί όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Έχοντας ξεκινήσει με επτά ζητήματα, τώρα γνωρίζω ότι έχουν μειωθεί σε τέσσερα, κάτι που σημαίνει ότι τρία έχουν διευθετηθεί.
Πιστεύω ότι τα εναπομείναντα θα διευθετηθούν σύντομα» τόνισε ο Zaev, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.
Τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί μία λύση και πως η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει εθνική συναίνεση.
«Είμαστε όλοι αισιόδοξοι.
Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μία λύση για το συμφέρον των πολιτών και των δύο χωρών.
Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μία λύση, είναι δυνατόν.
Ελπίζω κάθε ένα από τα επόμενα βήματα να εναρμονίσει τις θέσεις μας για τα εκκρεμή ζητήματα, που κυριολεκτικά πρέπει να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας, προς την εξεύρεση λύσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης