Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άπιαστο όνειρο η συμμετοχή - στόχος 18% των ΑΠΕ στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας έως το 2020

tags :
Άπιαστο όνειρο η συμμετοχή - στόχος 18% των ΑΠΕ στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας έως το 2020
Για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να τεθούν σε λειτουργία έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ άνω των 3.700 MW
Μόνο με θαύμα θα επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ποσοστό 18% στην συνολική κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας έως το 2020.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η οποία υπολογίζει επίσης ότι για την επίτευξη του στόχου την τριετία 2018 - 2020 θα πρέπει να εγκατασταθούν πάνω από 3.700 MW νέων ΑΠΕ, μέγεθος που κάθε άλλο παρά εφικτό φαίνεται να είναι πλέον.
Τις εκτιμήσεις και υπολογισμούς της ΕΛΕΤΑΕΝ επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, παρά τα όσα υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι δηλαδή η χώρα πηγαίνει καλά σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα και ότι τα επόμενα χρόνια με την εγκατάσταση 2.600 MW ΑΠΕ θα επιτευχθεί ο στόχος της χώρας έναντι της ΕΕ.
Η διαφοροποίηση μεταξύ των δυο εκτιμήσεων έγκειται στα στοιχεία που επικαλείται η κάθε πλευρά.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλάει για συμμετοχή των ΑΠΕ σε ποσοστό 28% στην παραγωγή ενέργειας της χώρας, ενώ ο στόχος της Ελλάδας σε σχέση με τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ είναι συμμετοχή των ΑΠΕ σε ποσοστό 18% στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το πλέον πρόσφατο σχετικό δελτίο της  Eurostat, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης της Ελλάδας στο τέλος του 2016 ήταν μόλις 15,2%.

Χωρίς επίσημα στοιχεία

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, το γεγονός ότι το στοιχείο αυτό αποτελεί εκτίμηση της Eurostat, καθώς όπως φαίνεται η χώρα δεν απέστειλε τα στοιχεία που είχε υποχρέωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλάι στη λέξη Ελλάδα υπάρχει αστερίσκος και διευκρινίζεται ότι το μέγεθος του 2016 για τη χώρα μας έχει συμπεριληφθεί κατά προσέγγιση της Eurostat.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα, το 2004 ήταν 6,9%, το 2013 αυξήθηκε σε 15%, το 2014 ήταν 15,3%, το 2015 διαμορφώθηκε σε 15,4% και το 2016 κατ’ εκτίμηση διαμορφώθηκε σε 15,2% έναντι στόχου 18% το 2020.  
Σε επίπεδο ΕΕ η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης στο τέλος του 2016 ήταν 17% έναντι στόχου 20% ενώ όπως αναφέρει η Eurostat 11 κράτη - μέλη έχουν ήδη επιτύχει τους στόχους τους.

Υπουργική αισιοδοξία

Σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται (όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ) να παρουσιάσει έως το Μάρτιο τον ενεργειακό σχεδιασμό της για την περίοδο 2020 - 2030, όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης η Ελλάδα πάει καλά και βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης για την εφαρμογή της συνθήκης του Παρισιού.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη σε ότι αφορά τον στόχο της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή που είναι τώρα στο 29%, θέτουμε το φιλόδοξο στόχο να προσεγγίσει το 50% μέχρι το 2030.
Ο δεύτερος και πιο δύσκολος στόχος για τη χώρα, αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Εκεί υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν, με πρώτο στόχο να εξοικονομούμε περίπου το 1,5% της ενέργειας που καταναλώνουμε σήμερα.
Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ακόμη ότι την περίοδο 2018 - 2020 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί εγκατάστασης ΑΠΕ ισχύος 2.600 MW που αφορούν επενδύσεις 2,5 - 3 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει, τέλος, ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να διευκολυνθεί η υλοποίηση μεγάλων έργων ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης