Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ηρεμία στα Ίμια - Παρέμβαση Stoltenberg για αποκλιμάκωση - Καμία αναφορά σε Ελλάδα από Merkel - Yildirim

Ηρεμία στα Ίμια - Παρέμβαση Stoltenberg για αποκλιμάκωση - Καμία αναφορά σε Ελλάδα από Merkel - Yildirim
Καμμένος: Ενημέρωσα Stoltenberg και Mattis για το επεισόδιο στα Ίμια και κατάλαβαν ότι δεν ήταν ατύχημα, αλλά πρόκληση από την Τουρκία
(upd) Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο προσπαθώντας παράλληλα να χαράξει το δικό της σχέδιο αντίδρασης στην ολοένα αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα.
Διότι μπορεί η διατήρηση της ψυχραιμίας και της νηφαλιότητας κατά τη διάρκεια ενός «θερμού επεισοδίου» να είναι το πρωταρχικό ζητούμενο, αλλά είναι προφανές πως οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο χρειάζονται μια σθεναρή αντίδραση.
Αντίδραση, την οποία η κυβέρνηση, αναζητά τόσο στην ΕΕ όσο στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.
Αν και τα τελευταία 24ωρα μετά το επεισόδιο της περασμένης Δευτέρας 12/2, έχει επιστρέψει η ηρεμία στην περιοχή των Ιμίων, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η αποκλιμάκωση της έντασης μόνο πρόσκαιρη μπορεί να είναι, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη την αλλοπρόσαλλη στάση και την προκλητική ρητορική της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα για το Αιγαίο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ενώ πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να μελετά ακόμα και την ενεργοποίηση της «ρήτρας κοινής άμυνας της ΕΕ», η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος – μέλος δεχθεί επίθεση στο έδαφος του, τα υπόλοιπα κράτη – μέλη είναι υποχρεωμένα να συνδράμουν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους.
Ιδιαίτερο βάρος η κυβέρνηση δίνει και στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson στην Άγκυρα (15 -16/2).
Η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Άγκυρα θα βρεθεί και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, G. Pyatt, ο οποίος πάντως δεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ) καθώς στο επίκεντρο της θα βρεθεί η επιχείρηση της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας, γεγονός που έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ταραγμένες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας μια και είναι σημαντικός σύμμαχος τους στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσει η κυβέρνηση και τη σημερινή συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Binali Yildirim, στο Βερολίνο και τι ενδεχομένως συμπεράσματα μπορεί να προκύψουν, καθώς κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιηθεί τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ και να μην μείνει απλός παρατηρητής των όσων εκτυλίσσονται σε Αιγαίο και Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι και στην κοινή συνέντευξη Τύπου, Merkel - Yildirim δεν υπήρξε καμία αναφορά είτε στην Ελλάδα, είτε στο ζήτημα του Αιγαίου.
Είναι ενδεικτικό ότι ενόψει της συνάντησης Merkel - Yildirim, οι Πράσινοι κάλεσαν την καγκελάριο να τηρήσει σκληρή στάση έναντι του πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ο Cem Ozdemir, βουλευτής των Πρασίνων κάλεσε την καγκελάριο να θέσει θέμα στρατιωτικής επέμβασης στη Β. Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών της εθνοφυλακής YPG, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν ένα νατοϊκό κράτος βομβαρδίζει αμάχους, ωθεί χιλιάδες σε φυγή και απειλεί ένα άλλο νατοϊκό κράτος», εννοώντας προφανώς την Ελλάδα.

Το πραγματικό μέτωπο βρίσκεται στην Κύπρο

Όσο και να αποφεύγουμε να το παραδεχθούμε, αυτό έχει εμπεδωθεί πια στο εθνικό υποσυνήδειτο από το επώδυνο 1974 και μετά. Μας το υπενθύμισαν η ξεχασμένη πια "κρίση των S-300", αλλά και οι πιο πρόσφατες θαλάσσιες γεωτρήσεις της Noble/Delek στο Οικόπεδο 12, με τα ισραηλινά F-16 να περνούν σύρριζα -έχει πλάκα μερικές φορές η συνωνυμία- από τα κατάρτια των τουρκικών πολεμικών πλοίων, που και τότε πήγαν να παρενοχλήσουν-παρεμβληθούν και τελικά "κιότεξαν".
Αλλά και εκείνες των ερευνών ΕΝΙ/Total στο Οικόπεδο 6 "Καλυψώ", όταν οι γαλλικές φρεγάτες μετακινήθηκαν απο την Εγγύς Ανατολή στα νότια της Κύπρου.
Το πρόσφατο επεισόδιο με την παρεμπόδιση απο το πολυήμερο Τουρκικό μπλόκο, του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12000 στην πορεία του προς το Οικόπεδο 3 "Σουπιά" της Κυπριακής ΑΟΖ, για έρευνες πάλι της Ιταλικής ΕΝΙ και της κορεάτικης KoGas, μετά και τις νέες ευθείες απειλές Ερντογάν, φαντάζει πιο σοβαρό.


Διπλωματικές διεργασίες δρομολογήθηκαν, την ώρα που οι «ημέρες διαθεσιμότητας» του Saipem 12000 στην περιοχή εξαντλούνται γρήγορα. Ενώ δε η ΕΝΙ είχε κάνει σχεδόν διθυραμβικές ανακοινώσεις για σημαντικό τύπο και έκταση ευρημάτων στο κοίτασμα του Οικοπέδου 6 «Καλυψώ», καθώς και για θετικά σενάρια για το 3 «Σουπιά», εν συνεχεία τόσο η ίδια η εταιρεία αλλά και η ιταλική Κυβέρνηση δείχνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις. Να δούμε αν θα αλλάξει η στάση τους, τώρα που η ιταλική φρεγάτα εισέρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

H Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην Κύπρο - Σκληρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα



Είναι γεγονός ότι η είδηση της τηλεφωνικής και ύστερα δια ζώσης συνάντησης του Ιταλού ΥΠΕΞ Angelino Alfano με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Csavusoglou, αλλά και οι ακριβείς Ιταλικές ανακοινώσεις, δημιουργούν την αίσθηση ότι μάλλον προέκυψε συμφωνία. Ποια συμφωνία, όμως;
Εύλογο το "να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών", αλλά και οι "ανησυχίες που εκφράζονται απο τις Κυβερνήσεις τους". Όμως, η δήλωση περί διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης Τουρκίας - Ιταλίας, καθώς αυτό "χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα", όλα μαζί δημιουργούν αμφιβολίες και ερωτήματα.
Η παράλληλη αναφορά Alfano στο ότι θα πρέπει "να βρεθεί κοινή λύση, σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο", με την προσθήκη ότι θα πρέπει να είναι "προς το συμφέρον της ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο Κυπριακών κοινοτήτων", κινείται σε παρόμοιο κλίμα με τις αντίστοιχες ΟΗΕ αλλά και ΗΠΑ για την υπόθεση της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από την Κύπρο.
Όμως μαζί με την εμπιστοσύνη που θα χρειαστεί για την προώθηση "άλλων, μελλοντικών προγραμμάτων", αν μάλιστα συνδυαστεί και με πάγωμα των ερευνών σ’ αυτήν την φάση, θα είναι σημαντικό πλήγμα για την Κύπρο.


Αναμένουμε το επόμενο επεισόδιο με τις έρευνες της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10, που όμως είναι προγραμματισμένες για Ιούνιο-Ιούλιο. Και για όσους "δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια" αφεντικό της Exxon Mobil ήταν μέχρι να γίνει ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Rex Tillerson, ο οποιος βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία…


Καμμένος: Η Τουρκία προκαλεί και φτάνει πολύ κοντά σε ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο

Για «ατύχημα» στο Αιγαίο έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και μετά το επεισόδιο στα Ίμια τα ξημερώματα της Δευτέρας (12/2/2018).
«Η Τουρκία προκαλεί, παραβιάζει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, προχωρεί σε πράξεις παραβίασης κάθε έννοιας ναυτικού δικαίου και φτάνει πολύ κοντά σε ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο.
Έχει την απόλυτη ευθύνη.
Δεν μπορεί κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους» αναφέρει σε δήλωση του από τις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, ενώ πρόσθεσε η Τουρκία «δεν μπορεί λοιπόν να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι από τη μία πλευρά των λεονταρισμών, των δηλώσεων δήθεν συμβούλων του Ταγίπ Ερντογάν και η προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο που εν συνεχεία χρεώνεται σε κάποιους κυβερνήτες πλοίων και από την άλλη πλευρά, διπλωματικά, η Τουρκία να λέει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά πρόκειται περί ατυχήματος».
Ο κ. Καμμένος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί την οποιαδήποτε πρόκληση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας, ακόμα και λεκτικής αμφισβήτησης από επίσημους ή ανεπίσημους συμβούλους από την πλευρά της Τουρκίας.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Συμμαχία, οι ΗΠΑ αλλά και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον ενήμερες για την κατάσταση.
«Θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με την Ελλάδα με τέτοιου είδους χειρισμούς, από τη μία πλευρά ναυτικούς και λεκτικούς και από την άλλη πλευρά διπλωματικών υπαναχωρήσεων.
Δεν πρόκειται να ανεχτούμε περαιτέρω τέτοια συμπεριφορά της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Καμμένος.

'Εκκληση Stoltenberg (γ.γ. ΝΑΤΟ) για αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης

Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που προκλήθηκε μετά τα πρόσφατα συμβάντα στο Αιγαίο, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg ανέφερε ότι το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε με τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι ενημερώθηκε σχετικά με το περιστατικό του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι εντάσεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι».
«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους», υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει ή να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της κρίσης των Ιμίων.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Λιμενικού Σώματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι τα ανατολικά σύνορα ολόκληρης της ΕΕ.
«Αυτό πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική κατά κράτους μέλους της ΕΕ στρέφεται ενάντια της ίδιας της ΕΕ, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια ήταν αποτέλεσμα μια τελείως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα πυλώνας σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Κάποιους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας.
Ας συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, η οποία προβλέπει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
Η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορα μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός αποδίδοντας τα εύσημα στο λιμενικό σώμα.
«Θέλω να σας συγχαρώ για την ψυχραιμία και τη γενναιότητα που επιδείξατε στα Ίμια.
 Η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν μόνο στάση ανευθυνότητας αλλά και στάση δειλίας», πρόσθεσε.

Καμμένος: Stoltenberg (ΝΑΤΟ) και Mattis (ΗΠΑ) κατάλαβαν ότι το επεισόδιο στα Ίμια ήταν πρόκληση και όχι ατύχημα
Την θέση ότι κατόπιν της ενημέρωσης που παρείχε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, J. Stoltenberg και στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis σχετικά με το επεισόδιο στα Ίμια το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, κατάλαβαν και οι δύο ότι δεν ήταν ατύχημα αλλά πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος.
Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων, που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ.Καμμένος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι  επέστησε την προσοχή των Stoltenberg και Mattis στις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς με τις οποίες «αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών».
«Ο υπουργός 'Άμυνας των ΗΠΑ και ο γγ του ΝΑΤΟ έχουν πλέον μια πλήρη εικόνα, διαφορετική από αυτή που δίνει η Τουρκία.
Ότι δεν πρόκειται δηλαδή για ατύχημα, αλλά πρόκειται για μια προκλητική στάση και πράξεις από τη μεριά της Τουρκίας» υποστήριξε ο κ.Καμμένος, τονίζοντας ότι έλαβε «διαβεβαιώσεις» και από τους δύο άνδρες ότι «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να προκαλεί έναν σύμμαχο και να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ».
«Θεωρώ ότι και οι πρωτοβουλίες αυτές θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και θα ασκήσει τα προβλεπόμενα μέσα» υπογράμμισε ο κ.Καμμένος.
Εν τω μεταξύ, με φόντο φωτογραφία από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας Πάνου Καμμένου και ΗΠΑ James Mattis στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών 'Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρέσβης, G. Pyatt ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Σας ευχαριστώ υπουργέ Μάτις, για την ισχυρή σας στήριξη στη συμμαχία μας με την Ελλάδα».
Σημειώνεται πως χθες ο κ.Καμμένος απηύθυνε αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών 'Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Ενημέρωσα τους υπουργούς του ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες με τα δύο γεγονότα κυρίως στην περιοχή των Ιμίων και την ένταση, τη λεκτική ένταση, που δημιουργούν οι ανακοινώσεις του προέδρου Ερντογάν αλλά και Τούρκων αξιωματούχων», δήλωσε ο Π. Καμμένος, τονίζοντας ότι παρουσίασε «στοιχεία» σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα, ζητώντας την «παρέμβασή» τους.
«Διότι δεν νοείται μία χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο σε έναν άλλο σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» αποτελέσματα καθώς με το «οπτικοακουστικό υλικό» που παρουσιάστηκε στους ομολόγους του και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον «αντιληπτό» ότι «η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».
Ο κ.Καμμένος τόνισε ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», λέγοντας ωστόσο, ότι «θα τεθεί και στο Συμβούλιο από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
Επισήμανε ακόμη ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι το πλοίο του Λιμενικού Σώματος έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
«Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.
Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών, και έχουμε ουσιαστικά επίθεση από τη μεριά της Τουρκίας, μέσω των πλοίων και του εμβολισμού του πλοίου του λιμενικού σώματος ενός πλοίου της ΕΕ το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», τόνισε ο κ. Καμμένος.
«Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, η ελληνική ακτοφυλακή, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται εκεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για κανένα λόγο, και ζητούμε από τους συμμάχους μας στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση» υποστήριξε ο κ.Καμμένος.

Ηχηρό μήνυμα από Μητσοτάκη
Στις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά θα αναφερθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ της ΝΔ.
Ο κ.Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα επισημάνει την υπεύθυνη στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα αλλά θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για τους χειρισμούς της.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία του για την κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία και εκτιμάται ότι θα επαναλάβει την κριτική του στον πρωθυπουργό για το ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Τούρκο ομόλογο του Binali Yildirim ότι δεν υπάρχουν γκρίζες στο Αιγαίο.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι είναι αναγκαία η χάραξη εθνικής γραμμής και θα συζητήσει να γίνει άμεσα ενημέρωση της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ρουσόπουλος: Οι Τούρκοι ήθελαν να βυθίσουν το ελληνικό σκάφος στα Ίμια – Αποφύγαμε μεγάλη κρίση
Την εκτίμηση πως το επεισόδιο με τους Τούρκους στα Ίμια δεν ήταν τυχαίο διατύπωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως χάρη στις κινήσεις και στους ελιγμούς του πληρώματος του ελληνικού σκάφους αποφύγαμε μια πολύ μεγάλη κρίση.
«Το επεισόδιο με τους Τούρκους στα Ίμια δεν ήταν τυχαίο.
Οι  Τούρκοι ήθελαν να βυθίσουν το σκάφος του ελληνικού λιμενικού.
Αποφύγαμε μια πολύ μεγάλη κρίση στο «παρά πέντε» λόγω της ικανότητας του ελληνικού πλοίου.
Η τουρκική ακταιωρός Ελπίδα θέλησε να διεμβολίσει το Γαύδος και αυτό είναι σαφές.
Το τουρκικό σκάφος ζυγίζει 1.700 τόνους το ελληνικό το ¼ αυτού.
Είχε στόχο να το βυθίσει» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Ρουσόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για τη στάση των ΗΠΑ.
«Φοβάμαι τη μέχρι στιγμής ουδετερότητα των ΗΠΑ.
Ελπίζω στην επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον να αλλάξει αυτό» είπε ο κ.Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι δεν του αρέσει και η σιωπή της Ρωσίας, τη στιγμή που έγινε παρέμβαση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ για το Σκοπιανό.
«Στο Αφρίν της Συρίας οι Ρώσοι άφησαν τους Τούρκους να φτάσουν στην πόλη» υποστήριξε ο κ.Ρουσόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να μπουν στην ΕΕ, θέλουν να την απομυζούν.

Στην Άγκυρα ο Pyatt στις 15-16/2 για επαφές με τον Tillerson - Δεν θα συναντηθεί με τον Cavusoglu
Στην Άγκυρα θα μεταβεί στις 15 και 16 Φεβρουαρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ωστόσο δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Cavusoglu.
Όπως αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία, ο Pyatt θα έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson για θέματα ενέργειας.
Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ είναι παρών στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Cavusoglu.
Ο Αμερικανικός ΥΠΕΞ θα βρεθεί στην Τουρκία στις 15-16 Φεβρουαρίου, όπως είναι γνωστό, ωστόσο η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στη συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με φόντο την κρίση που έχει ξεσπάσει στα Ίμια.
Χθες οι ΗΠΑ τήρησαν ίσες αποστάσεις, καθώς κάλεσαν την Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον στηρίζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η αυριανή (15/2/2018) συνάντηση στο Βερολίνο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Binali Yildirim, καθώς πραγματοποιείται στον απόηχο του επεισοδίου στα Ίμια.
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν και κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Βερολίνο ενόψει της εν λόγω συνάντησης, καθώς επιδιώκει η τουρκική προκλητικότητα να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης.
Επισημαίνεται ότι στη συνέχεια ο Yildirim θα μεταβεί στο Μόναχο προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου όπου αναμένεται να εκφωνήσει και ομιλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης