Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Όταν σε εθνικά ζητήματα είμαστε διχασμένοι, συνέπεια είναι η εθνική καταστροφή

Παυλόπουλος: Όταν σε εθνικά ζητήματα είμαστε διχασμένοι, συνέπεια είναι η εθνική καταστροφή
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι «τα μεγάλα και τα σημαντικά μόνον ενωμένοι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας, εμείς οι Έλληνες»
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη της ενότητας σε μεγάλα εθνικά ζητήματα έστειλε σήμερα (15/2/2018) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο επιστημονικό συνέδριο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» τόνισε ότι «τα μεγάλα και τα σημαντικά μόνον ενωμένοι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας, εμείς οι Έλληνες».
Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο Καζαντζάκης, σε ορισμένες από τις κρίσιμες για το έθνος περιστάσεις, που συνέπεσαν με τον δικό του βίο, εγκατέλειψε την ασκητική του στάση και «πάλεψε», με όσες σωματικές και ψυχικές δυνάμεις διέθετε, για την Πατρίδα μας και για την ενότητα του Λαού μας.
«Διότι, όπως διαχρονικώς έχει αποδειχθεί, τα μεγάλα και τα σημαντικά μόνον ενωμένοι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας, εμείς οι Έλληνες.
Αντιθέτως, όταν σε τέτοια εθνικά ζητήματα είμαστε διχασμένοι, έρχεται, σχεδόν πάντοτε, ως αναπότρεπτη συνέπεια η εθνική καταστροφή.
Ο Καζαντζάκης είχε βαθύτατη συνείδηση αυτής της αλήθειας και αντιπάλευε, όσο μπορούσε, το κακό αυτό "ριζικό" μας» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο Νίκος Καζαντζάκης δεν υπήρξε «πολιτικός συγγραφέας», σύμφωνα με ό,τι, συμβατικά, αποκαλούμε έτσι.
Όμως, στο συγγραφικό του έργο η πολιτική είναι παρούσα, με τον ίδιο τρόπο που είναι και η θρησκεία παρούσα.
Το διατρέχει και το εμπνέει από την αρχή ως το τέλος.
«Μήπως λοιπόν ο Καζαντζάκης είναι "πολιτικός συγγραφέας", με μιαν έννοια που υπερβαίνει την ίδια την πολιτική και αγγίζει όλη την ύπαρξη του ανθρώπου;» διερωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε ότι, μιλώντας για την σχέση του Καζαντζάκη με την πολιτική, πρέπει να τονισθεί ότι αυτή προσδιορίζεται κυρίως -και μάλιστα σε όλες τις περιόδους της πνευματικής του εξέλιξης- από την αγωνία του για την ελευθερία, με το ιδιαίτερο εννοιολογικό περιεχόμενο που αυτή σταδιακά αποκτά στα έργα του, καθώς ο ίδιος εξελίσσεται πνευματικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης