Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήπως η «στρατιωτική βάση» στο Cavus είναι προϊόν «μονταζιέρας»;

Μήπως η «στρατιωτική βάση» στο Cavus είναι προϊόν «μονταζιέρας»;
Η τουρκική προπαγάνδα "κεντάει".
Χθες, δημοσιεύσαμε (εδώ) την είδηση που μετέδωσε η Chumhuriet, σχετικά με τη κατασκευή στρατιωτικής βάσης στο νησάκι Cavus που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Ίμια. Νεότερα δημοσιεύματα, όπως αυτό της Milliyet (εδώ), κάνουν λόγο για κατασκευή αποβάθρας στη μικρή νησίδα που βρίσκεται ανοιχτά του Bodrum.
Τα τουρκικά ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα φειδωλά ως προς το είδος της βάσης και το σκοπό της, αν και αφήνουν να εννοηθεί πως χτίζεται για να επιβλέπει τη γύρω περιοχή, μετά τις ελληνικές «προκλήσεις» στα Ίμια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να έχουν ξεκινήσει εργασίες (οι εικόνες είναι από τη παραλία του Bodrum) και είναι άγνωστο εάν θα προχωρήσουν ή είναι απλά μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού και προπαγάνδας.
Η Milliyet επανήλθε με δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως θα χτιστεί παρατηρητήριο και αποβάθρα στο Cavus, κοντά στο σημείο του Οθωμανικού Πύργου, που ουσιαστικά είναι το μόνο οίκισμα του νησιού. Μερικές φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό τύπο, οι νέες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση της ελληνικής δραστηριότητας στα Ίμια και για παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών.
Με ποια λογική, όμως, να κατασκευαστούν αυτές οι εγκαταστάσεις, αφού το Cavus απέχει μόλις ένα μίλι και τα Ίμια 3,5 από τις τουρκικές ακτές;
Και από πότε η Τουρκία ενδιαφέρθηκε σοβαρά να παρακολουθήσει την έξοδο των μεταναστών από τα εδάφη της προς το Αιγαίο;
Τα δεδομένα, λοιπόν, έχουν ως εξής: Παρά τη γενική αποκλιμάκωση γύρω από τα Ίμια, τουρκικά και τουρκόφωνα δημοσιεύματα θέλουν να συντηρήσουν την ένταση με ισχυρισμούς για κατασκευές ναυτικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη νησίδα Cavus, παραθέτοντας ως απόδειξη, ένα πολιτικό εκσκαφέα που εκτελεί έργα στο Bodrum και μερικές τουριστικές φωτογραφίες από το νησί.
Μήπως τελικά οι ισχυρισμοί περί στρατιωτικών κατασκευών στο Cavus είναι προϊόν της γνωστής τουρκικής «μονταζιέρας» και τίποτα περισσότερο; Από τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως και πάντα σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, δεν προκύπτει κινητικότητα στο νησάκι Cavus.
Εάν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε αποκάλυψη άλλων πληροφοριών που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό τους, θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης