Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Γιατί το δολάριο δεν ανακάμπτει, παρά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

MarketWatch: Γιατί το δολάριο δεν ανακάμπτει, παρά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο του 2018 ασκεί πιέσεις στο δολάριο
Παρά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, το δολάριο πραγματοποίησε σημαντική πτώση την Τετάρτη (14/2).
Κάτι τέτοιο οφείλεται στα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι προβλέψεων για άνοδο της τάξεως του 0,4%, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση της τάξεως του 0,3%.
Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις θεωρούνται ανησυχητικό σημάδι αναφορικά με τις προσδοκίες που αφορούν τους αμερικανούς καταναλωτές το 2018, γεγονός που μειώνει τις «επιθετικές» προσδοκίες που αφορούν τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος πριν την δημοσίευση των στοιχείων, κατέγραψε αρχικά άνοδο, ξεπερνώντας το όριο των 90 μονάδων, υποχωρώντας ωστόσο αργότερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ημερών.
Παράλληλα, τα μεικτά σημάδια δεν τελιώνουν εκεί, καθώς η άνοδος των ομολόγων, συνήθως συμβαδίζει με την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου.
«Φαίνεται ότι το δολάριο δεν ενδιαφέρεται πια, καθώς συνεχίζει να υποχωρεί παρά τα νέα τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενομένου», τόνισε ο αναλυτής του Forex.com, Fawad Razaqzada, με τον ίδιο να προσθέτει ότι η πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
«Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως υιοθετούν επίσης επιθετικότερη στάση», υπογράμμισε ο Razaqzada.
Παράλληλα, οι ανησυχίες αναφορικά με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ενδέχεται να διαδραματίζουν επίσης ρόλο στην πτώση του δολαρίου.
«Προς το παρόν, η βραχυπρόθεσμη πορεία του δολαρίου φαίνεται θολή, λόγω των προβληματισμών των επενδυτών για τη δημοσιονομική επέκταση και την ανθεκτικότητα της ανάκαμψης στην οικονομία», σημειώνει ο αναλυτής της Rafiki Capital Management, Steven Englander, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αν η δραστηριότητα παραμείνει σταθερή, και η Fed δεν υιοθετήσεις ιδιαίτερα «σκληρή» πολιτική, το τρέχον αρνητικό περιβάλλον του δολαρίου μπορεί να αναστραφεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης