Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O ρόλος του Geoffrey Pyatt στην Άγκυρα

O ρόλος του Geoffrey Pyatt στην Άγκυρα
Τι μήνυμα μεταφέρει, για δεύτερη φορά, ο αμερικανός πρέσβης στους Τούρκους...
“Η Ελλάδα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να μην αντιδράσει άμεσα σε επιθετική ενέργεια των Τούρκων, πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης από οποιονδήποτε”.
Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στην αμερικανική πλευρά και σίγουρα το έχει στις αποσκευές του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, που συνοδεύει στην Άγκυρα τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Rex Tillerson. Υποθέτουμε ότι θα το μεταφέρει στην Τούρκους αρμοδίους.
Η παρουσία του κ.Pyatt στην Τουρκία είχε προγραμματιστεί πριν από το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια, αλλά έχει αποκτήσει άλλη βαρύτητα μετά απ΄ αυτό. Ο αμερικανός πρέσβης, έχει ήδη δοκιμαστεί στον ρόλο του “αγωγού μεταφοράς μηνύματος” προς την Άγκυρα, πριν από ένα χρόνο. Το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου 2017, οι Τούρκοι “κάτι ετοίμαζαν” στα Ίμια. Αξιωματούχοι του ΥΠΕΘΑ είχαν ενημερώσει τον Αμερικανό πρέσβη, ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν έτοιμη με “φορτωμένα μαχητικά αεροσκάφη” να αντιδράσει, αν στις βραχονησίδες ανέβαινε οποιοσδήποτε. Ο κ. Pyatt, είχε μεταφέρει το μήνυμα μέσω του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα και οι Τούρκοι αποσύρθηκαν από τη περιοχή.
Το μύνημα προς τον αμερικανικό παράγοντα, δεν είναι ούτε “τσαμπουκάς”, ούτε “λεονταρισμοί” της ελληνικής πλευράς.
Πρόκειται όπως ειπώθηκε για την “απολύτως φυσιολογική αντίδραση της χώρας που έχει ήδη επιδείξει τεράστια ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία αν κλιμακωθεί περαιτέρω, δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο για υποχώρηση”.
Γνωρίζουν άπαντες πολύ καλά, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία,  ότι “διαχείριση Ιμίων τύπου 1996 δεν μπορεί να σταθεί σε καμία περίπτωση”.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης