Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρώτο θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας 19/2 το ελληνικό πρόγραμμα

tags :
Πρώτο θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας 19/2 το ελληνικό πρόγραμμα
Αμφίβολη η έγκριση για εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας 19/2
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και φυσικά το κατά πόσο η Ελλάδα έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης, αποτελούν ένα εκ των βασικών θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας 19/2.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Eurogroup θα «χωριστεί» σε δύο μέρη, με το πρώτο εξ αυτών να ξεκινά στις 15.00 μ.μ. (16.00 μ.μ ώρα Ελλάδος), ενώ στο δεύτερο μέρος θα συμμετάσχουν οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, θα ξεκινήσει στις 17.00 (18.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) και βασικό του θέμα θα έχει την τραπεζική ένωση στην Ευρώπη.
Αναφορικά με την Ελλάδα, στην ανακοίνωση της ατζέντας του Eurogroup αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία της προόδου εφαρμογής των προαπαιτουμένων που δεν έχουν απομείνει.
«Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του προγράμματος του ESM», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Όπως έχει, ήδη, αναφέρει το bankingnews, ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά είναι εάν τελικώς υπάρξει έγκριση της εκταμίευσης.
Πιο συγκεκριμένα το bankingnews έχει τονίσει ότι:
Λίγο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την 3η αξιολόγηση και δεν έχουν γίνει, λίγο ότι η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη των κεφαλαίων από τον ESM, δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για την δόση των 5,7 δις. ευρώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εξελίξεις αναμένεται να εξεταστούν στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου 2018, ενώ  την ίδια ημέρα θα γίνει συζήτηση και στο συμβούλιο των διοικητών του ESM.
Τώρα αν την Καθαρά Δευτέρα θα μπει σφραγίδα ολοκλήρωσης της 3η αξιολόγησης ώστε στη συνέχεια ν’  ανάψει και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, αυτό θα το μάθουμε τα επόμενα 24ωρα, διότι οι θεσμοί κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους δείγμα του ότι δεν βιάζονται.
Μάλιστα, ορισμένες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες ακόμα ημέρες  μετά το Eurogroup από την στιγμή που η Αθήνα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Άλλωστε από τα 5,7 δις ευρώ της δόσης μόλις τα 3,3 δις ευρώ θα χρησιμοποιήσει η χώρα για να πληρώσει δάνεια από το πρώτο Μνημόνιο που λήγουν σταδιακά τους επόμενους μήνες.
Ενα ποσό ύψους 1,9 δις ευρώ θα κατευθυνθεί για το χτίσιμο του «μαξιλαριού» των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος δανεισμού από τον επίσημο τομέα και 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποβοήθηση της σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Τα αγκάθια για την εκταμίευση συνεχίζουν να εντοπίζονται σε δύο κυρίως μέτωπα:

1. Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπου το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο δεν ορίζει ποσοτικό στόχο κάνοντας το τοπίο ακόμη πιο θολό.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους, τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα.
Μέχρι σήμερα, διενεργούνται μετ’ εμποδίων και με χαμηλές ταχύτητες, γεγονός το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Διοικητή της ΤτΕ με τους τραπεζίτες.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καταγεγραμμένες αρρυθμίες επανακαθορίζουν τις ετήσιες εκτιμήσεις διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 10.000 σε περίπου 5.000-6.000.

2.  Στην έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και η οποία δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί.

Αύριο με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αφενός και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, αναμένονται να βγουν από τον χάρτη οι τελευταίες δύο εκκρεμότητες που παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή οι θεσμοί.
Η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχει ξεκαθαρίσει στο Euro Working Group της περασμένης Πέμπτης ότι πρόκειται για εκκρεμή προαπαιτούμενα  η υλοποίηση των οποίων δεν εξαρτάται από την ελληνική πλευρά.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης