Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street - Παραμένουν οι ανησυχίες για τα ομόλογα

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street - Παραμένουν οι ανησυχίες για τα ομόλογα
Με ήπια άνοδο άνοιξε η Wall Street, με τους δείκτες να προσπαθούν να ενισχυθούν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα
Με ήπια άνοδο άνοιξε σήμερα (15/2/2018) η Wall Street, με τους δείκτες να προσπαθούν να ενισχυθούν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να έχουν ξεπεράσει το αρχικό σοκ από τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και να στρέφουν την προσοχή τους σε εταιρικά αποτελέσματα και macro.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχύονταν κατά 0,7%, στις 25.064 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,4%, στις 2.710 μονάδες, και ο Nasdaq κινείτο κατά 0,3% υψηλότερα, στις 7.167 μονάδες.


Ωστόσο, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ να παραμένει στα υψηλά τεσσάρων ετών που «άγγιξε» χθες.
Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,90%.
Παράλληλα, πτωτικά κινείται και σήμερα ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) ή «δείκτης φόβου», μία ημέρα αφότου «βούλιαξε» κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 5 Φεβρουαρίου.
Σήμερα, ο VIX υποχωρεί περίπου κατά 5%, στις 18 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης είχε ξεπεράσει την προηγούμενη Δευτέρα (5/2) τις 50 μονάδες, για πρώτη φορά από το 2015.
Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων είναι η μετοχή της Cisco (+4,3%), καθώς η εταιρεία ανέφερε αυξημένα κέρδη, ενώ η μετοχή της Apple ενισχύεται άνω του 2%, καθώς η Berkshire Hathaway του Warren Buffett αύξησε το μερίδιό της στην εταιρεία.
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε και στα μακροοικονομικά στοιχεία.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από τα χαμηλά σχεδόν 45 ετών της προηγούμενης εβδομάδας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000, στον εποχιακά προσαρμοσμένο αριθμό των 230.000, κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2018.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 2.000 περισσότερες αιτήσεις από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει στις 216.000 στα μέσα Ιανουαρίου, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1973.
Την ίδια ώρα, αύξηση κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2018 οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, σε μια νέα ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να εντείνονται.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε παραμείνει αμετάβλητος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι δείκτες στη Wall Street έκλεισαν χθες με σημαντικά κέρδη, καταφέρνοντας να γυρίσουν σε θετικό έδαφος μετά το πτωτικό άνοιγμα και να ανεβάζουν ρυθμούς το απόγευμα, καθώς τα κέρδη σε τεχνολογία και τράπεζες αντιστάθμισαν τις ανησυχίες που πυροδότησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν τα σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 24.893,49 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,34%, στις 2.698,63 μονάδες, με τις αμερικανικές τράπεζες Bank of America, J.P. Morgan Chase, Citigroup και Morgan Stanley να κινούνται όλες υψηλότερα, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,86% και έκλεισε στις 7.143,62 μονάδες, χάρη στα ισχυρά κέρδη που σημείωσαν τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως Facebook, Amazon, Netflix και Alphabet.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο των χθεσινών στοιχείων που έδειξαν άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων αργού για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Περί τις 17:00, το Brent υποχωρεί κατά 0,9% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,8 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αργό καταγράφει απώλειες 0,4% και κινείται στα 60,3 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ), τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Φεβρουαρίου, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για μια αύξηση κατά 2,6 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης