Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής – Στον «αέρα» η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

tags :
ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής – Στον «αέρα» η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα
Σταθερά υπέρ των δύο πυλώνων χρέους και μεταρρυθμίσεων το ΔΝΤ
«Ουδέν νεότερο από την Ουάσιγκτον» θα μπορούσε να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, αναφορικά με την Ελλάδα.
Στην τακτική 15νθήμερη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Rice, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει πιστό στην ανάγκη να εκπληρωθούν δύο «πυλώνες» προκειμένου να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Ο πρώτος είναι η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μία παράμετρος στην οποία καταγράφεται πρόοδος και η συμφωνία για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ο δεύτερος πυλώνας όπως όλα υποδεικνύουν παραμένει «παγωμένος».
Ο κ. Rice διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.
Απλά το Ταμείο βρίσκεται σε επαφές τόσο με την Αθήνα όσο και με τους Ευρωπαίους για την ημερομηνία.
Εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του Eurogroup του Ιανουαρίου 2018 έδειξε ότι έχουν προχωρήσει αρκετά τα τεχνικά μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία για την ενεργοποίηση του προγράμματος Αθήνας – ΔΝΤ καθώς αυτό εξαρτάται από τους δύο πυλώνες που προανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο και την εποπτεία που μπορεί να έχει η Ελλάδα, τόνισε ότι το ΔΝΤ πάντα βρίσκεται σε μία χώρα μόνο όταν του το ζητήσουν και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να βοηθήσει και από τεχνικής πλευράς τα κράτη-μέλη του.
Άλλωστε θα διατηρηθεί η περίφημη διαδικασία του Άρθρου 4 (η έκθεση κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέπτεται μία χώρα) και για την περίπτωση της Ελλάδας, όπως ακριβώς ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη του ΔΝΤ, ανεξάρτητα εάν έχουν ενταχθεί ή όχι σε πρόγραμμα.

Βασικό ζητούμενο το χρέος

Ο κ. Rice δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι το χρέος είναι το βασικό θέμα που ενδιαφέρει το ΔΝΤ.
«Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την οποία θα λάβουμε αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις που θα έχουμε στους δύο πυλώνες που έχουμε ζητήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ.
Σχεδόν σε κάθε ερώτηση που δέχονταν για το ελληνικό ζήτημα ο κ. Rice έδινε την ίδια απάντηση, επικεντρώνοντας τις δηλώσεις του στο θέμα του χρέους.
Αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ –καθώς δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το εν λόγω θέμα- τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή το Ταμείο ενδιαφέρεται για το εάν θα υπάρξει ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος με την Ελλάδα, εκεί έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης