Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Δαπανηρός ο Μεγάλος Συνασπισμός στη Γερμανία - Φόβοι για τέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Commerzbank: Δαπανηρός ο Μεγάλος Συνασπισμός στη Γερμανία - Φόβοι για τέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Οι αναλυτές ανησυχούν για την αύξηση των δαπανών της γερμανικής κυβέρνησης και τις συνέπειες τους στη γερμανική οικονομία 
Τις ανησυχίες τους για τη μελλοντική πορεία της γερμανικής οικονομίας εκφράζουν οι αναλυτές, καθώς η κατά 48 δισ. ευρώ αύξηση των δαπανών (στην οποία στοχεύει η νέα κυβέρνηση) θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια σε περίπτωση οικονομικών σοκ.
«Όσο η γερμανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με τόσο ισχυρούς ρυθμούς (περιμένω ότι αυτό θα συνεχιστεί για δύο με τρία χρόνια) δεν αναμένεται έλλειμμα.
Ωστόσο, αν συμβεί κάτι και η ανάπτυξη επιβραδυνθεί, τότε θα επιστρέψουμε γρήγορα στα ελλείμματα, καθώς η νέα κυβέρνηση θα δαπανήσει όλα τα επιπλέον φορολογικά έσοδα» δήλωσε ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.
Την τελευταία φορά που η Γερμανία παρουσίασε έλλειμμα ήταν το 2013 κατά 0,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Σύμφωνα με την Commerzbank, ο Μεγάλος Συνασπισμός θα αποδειχθεί «δαπανηρός».
Με μια πιο χαλαρή προσέγγιση των δαπανών, σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, που θα μπορούσε να αφορά ένα sell off στην αγορά αλλά και αλλαγές στη νομισματική πολιτική, η Γερμανία θα μπορούσε να έχει πρόβλημα, ανέφερε η τράπεζα.
«Θα ήθελα να πω ότι τα δύο τρίτα της ατζέντας του νέου Μεγάλου Συνασπισμού καθορίζονται από οικονομικής άποψης από τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πήραν τρία σημαντικά υπουργεία, μεταξύ των οποίων το υπουργείου Οικονομικών» δήλωσε ο Kramer.
Επισημαίνεται ότι η Commerzbank ανέφερε σε ενημερωτικό της σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι η τεράστια πρόσθετη δαπάνη «συνεπάγεται δημοσιονομικά ελλείμματα εάν η οικονομία και τα επιτόκια εξομαλυνθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης