Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Είναι ακριβή η μετοχή της Coca Cola Hellenic; - Με P/E 20 για το 2018 παίζει όσο και οι ομοειδείς εταιρείες

tags :
Είναι ακριβή η μετοχή της Coca Cola Hellenic; - Με P/E 20 για το 2018 παίζει όσο και οι ομοειδείς εταιρείες
Με αποτίμηση σχεδόν 10 δισ. ευρώ η μετοχή έχει σχεδόν μηδενίσει το discount έναντι των εταιρειών του κλάδου που μέχρι πρόσφατα υπήρχε και τις έδινε προβάδισμα
Δεν εξέπληξε και λίγους η πορεία της μετοχής της Coca Cola στη συνεδρίαση της Τετάρτης, που κατέγραψε ισχυρή άνοδο λόγω της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων 2017.
Μπορεί τα αποτελέσματα να ήταν ισχυρά και κάπως καλύτερα από τις μέσες εκτιμήσεις, ωστόσο με βάση τα κέρδη που δημοσίευσε η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 23,6 φορές, την ώρα που η αγορά είναι στις 19 φορές.
Κάποια στελέχη της αγοράς σημείωναν πως θα έπρεπε να είχαν εκπλήξει περισσότερο τα κέρδη ή οι εκτιμήσεις για τις επόμενες χρήσης να γίνονταν καλύτερες προκειμένου να δικαιολογηθεί η άνοδος καθώς θα οδηγούσε τους αναλυτές σε σημαντικές αναθεωρήσεις.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν αναμένονται σημαντικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη και άρα στις τιμές στόχους.
Η διοίκηση εμφανίστηκε να έχει εμπιστοσύνη στις εκτιμήσεις της για το 2018, ενώ όπως τονίζουν αναλυτές οι περαιτέρω μειώσεις στα λειτουργικά κόστη οδηγούν σε περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων.
Οι όγκοι αναμένεται να βελτιωθούν λόγω βελτίωσης των οικονομιών, ενώ για τις αναδυόμενες αγορές περιμένει αύξηση που θα οφείλεται στη Νιγηρία και τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως το καλοκαίρι στη Ρωσία θα γίνει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της IBG.
Για το 2018 η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 20,5 φορές έναντι 17,1 της αγοράς αλλά έναντι των ομοειδών διαπραγματεύεται στα ίδια περίπου επίπεδα (1% discount).
Η εκτίμηση για τον δείκτη EV/EBITDA για το 2018 σύμφωνα με τους αναλυτές της IBG είναι στις 10,2 φορές.
Είναι λοιπόν προφανές πως η μετοχή διαπραγματεύεται με γεμάτη αποτίμηση, ενώ για επενδυτές που δεν θέλουν να επενδύσουν σε εταιρείες εμφιάλωσης (οι οποίες παίζουν με σχεδόν ίδιους πολλαπλασιαστές) αλλά βάσει το πόσο φθηνή είναι η μετοχή σε όρους P/E η μετοχή της Coca Cola δεν θα είναι λογικά στις επιλογές αφού στον FTSE 25 υπάρχουν άλλες με σημαντικά χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης.
Η Μυτιληναίος για παράδειγμα διαπραγματεύεται τα κέρδη του 2018 κάτω από 10 φορές, η Folli Follie στις 6 περίπου φορές, η Motor Oil κάτω από 9 φορές, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ επίσης κάτω από 9 φορές και τα ΕΛΠΕ κάτω από 10 φορές.
Η μετοχή έχει σημαντική βαρύτητα στους δείκτες του ΧΑ και πολλές φορές έχει κατηγορηθεί πως ευθύνεται για την «ωραιοποίηση» της εικόνας του, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ενισχύεται κόντρα στο κλίμα και περιορίζει τις απώλειες του FTSE 25 ή του Γενικού Δείκτη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης