Τελευταία Νέα
Πολιτική

FAZ: Εάν ο Τσίπρας λύσει το πρόβλημα με την FYROM θα αποδείξει ότι είναι μεγάλος πολιτικός

FAZ: Εάν ο Τσίπρας λύσει το πρόβλημα με την FYROM θα αποδείξει ότι είναι μεγάλος πολιτικός
Μακροσκελές άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung για το θέμα της ΠΓΜΔ
Εκτενή ανάλυση αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Στο δημοσίευμα καταγράφονται και τα πρόσφατα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τονίζεται ότι οι Έλληνες παραμένουν πιστοί στο σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική».
Ο αρθρογράφος δεν διστάζει να συνδέσει τη «μοναδικότητα» της Μακεδονίας με την αντίστοιχη «μοναδικότητα» που είχε στο παρελθόν ο γνωστός Γερμανός ποδοσφαιριστής, Rudi Vοller, καθώς οι Γερμανοί οπαδοί φρόντιζαν σε κάθε του εμφάνιση να φωνάζουν ότι «Ο Voller είναι μοναδικός και δεν υπάρχει άλλος».
Στο δημοσίευμα υπάρχει αναφορά σε δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1982 στο Τορόντο ο οποίος είχε τονίσει, μιλώντας σε Έλληνες της διασποράς ότι «είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτού που μετέφερε τον ελληνικό πολιτισμό στην Ασία».
Σύμφωνα, όμως, με τον αρθρογράφο υπάρχουν και 1,5 εκατ. άνθρωποι που δεν είναι Έλληνες αλλά αισθάνονται Μακεδόνες, με το 1,3 εκατ. εξ αυτών να ζει στην ΠΓΔΜ και αυτή τη στιγμή δεν αμφιβάλλει καθόλου για την ταυτότητά του.
«Όμως όλες οι κυβερνήσεις της Αθήνας έχουν μπλοκάρει κάθε ευκαιρία για τη γειτονική χώρα.
Η ένταξη της χώρας στον ΟΗΕ έγινε υπό το ακρωνύμιο FYROM, ενώ την ίδια ώρα η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ γιατί η Ελλάδα έχει μπλοκάρει την όλη διαδικασία», τονίζεται στο άρθρο.
Προστίθεται, όμως, ότι ευθύνες για όλη αυτή την «αναταραχή» έχει και η πολιτική που έχει ασκήσει μέχρι σήμερα η ΠΓΔΜ.
«Μεταξύ 2006 και 2016, όταν τη χώρα κυβερνούσε ο εθνικιστής Nikola Gruevski, η ΠΓΔΜ ήταν επιθετική στην πολιτική της αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Φρόντισε να δώσει το όνομα «Μεγάλος Αλέξανδρος» στο αεροδρόμιο των Σκοπίων αλλά και στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, ενώ γέμισε τα Σκόπια με αγάλματα του Μέγα Αλέξανδρου.
Όμως η επίσημη στάση των Σκοπίων έχει πλέον αλλάξει.
Από το 2017 την εξουσία ανέλαβε μία μετριοπαθής κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία του Zoran Zaev, ο οποίος επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα που έχει η χώρα του με την Ελλάδα.
Πρώτη του κίνηση να αλλάξει την ονομασία τόσο του αεροδρομίου όσο και της βασικής λεωφόρου των Σκοπίων», σημειώνεται στο άρθρο.
Παράλληλα τονίζεται ότι η ΠΓΔΜ επιθυμεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αυτό, κάτι το οποίο επιθυμούν και οι ΗΠΑ, καθώς θέλουν να εντάξουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ και να αποτρέψουν με αυτόν τον τρόπο την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.
Όμως ο αρθρογράφος θέτει υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση για την ονομασία, από τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες δεν δέχονται να υπάρξει χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας.
Μάλιστα ο αρθρογράφος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως λαϊκιστή τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κολακέψει «την υπέρ-συντηρητική, εθνικιστική πλευρά του κόμματός του.
Άλλωστε για το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα έκανε λόγο για «επίδειξη εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες» και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν σέβεται τα πατριωτικά αισθήματα των ανθρώπων.
Ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζεται με τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν δίστασε να ρίξει και την ελληνική κυβέρνηση το 1993, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο πατέρας του νυν αρχηγού της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».
Την ίδια ώρα, συνεχίζει ο αρθρογράφος, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει πιστός στην απόφασή του να υπάρξει επίλυση του θέματος, έχοντας αλλάξει στάση και σε αυτό το ζήτημα, όπως άλλωστε έπραξε σε οικονομικό επίπεδο.
«Εάν ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς κατορθώσουν να ξεπεράσουν μία κρίση που δεν κατόρθωσαν σχεδόν 12 κυβερνήσεις, τότε θα πρόκειται για μία ιστορική επιτυχία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Νότιο-ανατολική Ευρώπη.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία, αλλά εάν υπάρξει επίλυση, τότε ο πρώην λαϊκιστής Τσίπρας θα αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός τα προσόντα του οποίου δεν είχαν οι προκάτοχοί του», καταλήγει το άρθρο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης