Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Μεξικό και οι ΗΠΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για την συμφωνία της NAFTA

tags :
Το Μεξικό και οι ΗΠΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για την συμφωνία της NAFTA
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Μεξικού εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη NAFTA
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Μεξικού εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι θα επαναδιαπραγματευθεί η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), μιλώντας πριν από τον επόμενο γύρο εμπορικών συνομιλιών αργότερα αυτό το μήνα την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018.
Ερωτηθείς στην τοπική τηλεόραση αν ήταν πιο πιθανό το σύμφωνο τριμερούς εμπορίου ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να επιβιώσει ή να τερματιστεί, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Luis Videgaray δήλωσε ότι υπάρχουν λόγοι να υπάρχει αισιοδοξία, αλλά ότι το Μεξικό πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα.
"Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μέλλον με ή χωρίς τη NAFTA", είπε.
Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε ότι ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης Trump να επαναδιαπραγματευτεί τη NAFTA, χωρίς να κάνει προβλέψεις ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν οι ΗΠΑ βγουν από τις συνομιλίες.
Ο έβδομος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινάει στην πόλη του Μεξικού στις 25 Φεβρουαρίου 2018.
Οι τρεις χώρες επαναδιαπραγματεύονται το σύμφωνο του 1994, αλλά οι συνομιλίες έχουν σταματήσει, καθώς ο Καναδάς και το Μεξικό βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις που έχουν θέσει οι διαπραγματευτές στο τραπέζι.
"Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι ο Lighthizer (πρεσβευτής των ΗΠΑ) θα επαναδιαπραγματευτεί αυτή τη συμφωνία", δήλωσε ο Mnuchin.
"Είναι μεγάλη μας προτεραιότητα να επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία", πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει αποκαλέσει τη NAFTA μία από τις χειρότερες διαπραγματεύσεις στην ιστορία και συχνά απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία. 
Κατηγορεί το σύμφωνο για τις απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και οι παρατηρήσεις του, έχουν αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στον τελευταίο γύρο στο Μόντρεαλ, ο Καναδάς έκανε μια σειρά προτάσεων για να αντιμετωπίσει την επιμονή των ΗΠΑ. 
Η Ουάσιγκτον επιθυμεί επίσης μια ρήτρα που θα επιτρέπει σε κάθε μέλος της NAFTA να αποχωρήσει μετά από πέντε χρόνια.
Οι επερχόμενες συνομιλίες στην Πόλη του Μεξικού έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν μια ημέρα νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης