Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Non event η αναβάθμιση της Ελλάδος σε Β από την Fitch σήμερα 16/2 – Στο επόμενο κύμα αναβαθμίσεων ΒΒ-

Non event η αναβάθμιση της Ελλάδος σε Β από την Fitch σήμερα 16/2 – Στο επόμενο κύμα αναβαθμίσεων ΒΒ-
Να σημειωθεί ότι η Fitch ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση και μεθοδολογία ως προς την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών καθώς ακόμη της βαθμολογεί ως RD δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία.
Ως non event δηλαδή ουδέτερη κίνηση για τα ομόλογα και τις μετοχές θα θεωρηθεί η σημερινή 16 Φεβρουαρίου αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch.
Η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε Β από Β- ακολουθώντας το παράδειγμα της Standard and Poor’s που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος 19 Ιανουαρίου 2018.
Οι βασικές αιτίες της αναβάθμισης σχετίζονται με το καλύτερο πνεύμα συνεργασίας Ελλάδος και δανειστών, με την σταδιακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας.
Ωστόσο η Fitch θα επισημαίνει ότι οι τράπεζες λόγω των stress tests, λόγω των NPEs ύψους 100 δισεκ. και βεβαίως λόγω των capital controls συνεχίζουν να αποτελούν αδύναμο κρίκο του συστήματος.
Ως προς τις τράπεζες η Fitch θα υποστηρίζει ότι παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε οποιαδήποτε επιδείνωση του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, του υψηλού κεφαλαιακού βάρους λόγω αυξημένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και της στενής ρευστότητας.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στις βαθμολογίες βιωσιμότητας του «ccc».
Οι δείκτες NPE / ακαθάριστων δανείων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς) είναι εξαιρετικά υψηλοί, κυμαινόμενοι από 45% στην Eurobank έως 55% στην Πειραιώς στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, παρά τη βελτίωση της περιόδου 2016-2017.
Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε δοκιμασία ακραίων καταστάσεων πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018.
Τα stress test θα πραγματοποιηθούν με βάση τους ισολογισμούς στο τέλος του 2017, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σχέδια μείωσης των NPE των τραπεζών.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αποθέματα που θα μπορούσαν να αντέξουν στο μέτριο stress tests.
Δεν είναι όμως σαφές πώς θα γίνει η αξιολόγηση (ποια τα σενάρια), αλλά η Fitch εκτιμά ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αύξηση των προβλέψεων σε ποσοστό 32% - 37% των ακαθάριστων δανείων (από 23% - 26% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017).
Οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι κεφαλαίου στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν στην κατηγορία «RD» (επιλεκτική χρεοκοπία) στο εγγύς μέλλον.
Οι αναβαθμίσεις θα απαιτούσαν σημαντική περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, κάτι που φαίνεται ελάχιστα πιθανό τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Ακόμη RD οι τράπεζες

Να σημειωθεί ότι η Fitch ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση και μεθοδολογία ως προς την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών καθώς ακόμη της βαθμολογεί ως RD δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία.
Προφανώς θα χρειαστεί η οριστική άρση των capital controls ώστε να αποσυρθεί αυτός ο σίγουρα προβληματισμός και προσβλητικός χαρακτηρισμός για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Ελλάδα βγαίνοντας από τα μνημόνια θα έχει βαθμολογία ΒΒ- ή BB

H Ελλάδα με βάση καλά ενημερωμένες πηγές θα αναβαθμιστεί στην κλίμακα ΒΒ- ή ακόμη και στην ΒΒ όταν θα είναι έτοιμη να βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Με βάση την τωρινή βαθμολογία της Ελλάδος σε Β σημαίνει 2 κλίμακες αναβάθμιση.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα απέχει μόλις 3 κλίμακες από το να καταστεί investment grade δηλαδή να διαθέτει πιστοληπτική διαβάθμιση από ΒΒΒ- και υψηλότερα.

Οι ημερομηνίες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας
Οίκος αξιολόγησης

Ημερομηνία αξιολόγησης

Ημερομηνία αξιολόγησης

Standard and Poor’s

19 Ιανουαρίου 2018
αναβάθμιση σε Β


20 Ιουλίου 2018

Fitch

16 Φεβρουαρίου 2018

20 Αυγούστου 2018

Moody’s

30 Μαρτίου 2018

21 Σεπτεμβρίου 2018

DBRs

4 Μαΐου 2018

2 Νοεμβρίου 2018

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005















Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B*Eλλάδα

B



B3

B-

B- Ελλάδα

Υψηλού κινδύνου

Caa1 

CCC+

CCC+



Caa2* Ελλάδα

CCC 

CCC



Caa3  Ελλάδα

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C Ελλάδα

D Ελλάδα

D Ελλάδα
Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης