Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall στο +1,24% ο Dow στις 25.200 μον. - Στο 2,9% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο

tags :
Άνοδος στη Wall στο +1,24% ο Dow στις 25.200 μον. - Στο 2,9% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο
Άνοδος στη Wall στο +1,24% ο Dow πάνω από τις 25.000 μονάδες - Στο 2,9% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου
Σημαντική άνοδο κατέγραψε σήμερα (15/2/2018) η Wall Street, ενώ με ήπια κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ξεπέρασαν το αρχικό σοκ από τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αν και συνεχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να παραμένει κοντά σε υψηλά τεσσάρων ετών.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial ενισχύθηκε κατά +1,24%  στις 25.202,37 μονάδες, ξεπερνώντας τις 25.000 μονάδες για πρώτη φορά μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,21%, στις 2.722 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατάγραψε κέρδη κατά 1,58% υψηλότερα, στις 7.256,43 μονάδες.
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι με τις αγορές ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ, παρά τη σημερινή ήπια πτώση, παραμένει κοντά στα υψηλά τεσσάρων ετών που «άγγιξε» χθες.
Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,9%.




Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX ή «δείκτης φόβου» )  διαμορφώθηκε στις 18,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση -1,51%.




Το ελληνικό ETF GREK σημείωσε άνοδο 1,53% στα 10,95 δολάρια.



Παρά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, το δολάριο πραγματοποίησε σημαντική πτώση την Τετάρτη (14/2).
Κάτι τέτοιο οφείλεται στα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι προβλέψεων για άνοδο της τάξεως του 0,4%, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση της τάξεως του 0,3%.
Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις θεωρούνται ανησυχητικό σημάδι αναφορικά με τις προσδοκίες που αφορούν τους αμερικανούς καταναλωτές το 2018, γεγονός που μειώνει τις «επιθετικές» προσδοκίες που αφορούν τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος πριν την δημοσίευση των στοιχείων, κατέγραψε αρχικά άνοδο, ξεπερνώντας το όριο των 90 μονάδων, υποχωρώντας ωστόσο αργότερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ημερών.
Παράλληλα, τα μεικτά σημάδια δεν τελειώνουν εκεί, καθώς η άνοδος των ομολόγων, συνήθως συμβαδίζει με την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου.
«Φαίνεται ότι το δολάριο δεν ενδιαφέρεται πια, καθώς συνεχίζει να υποχωρεί παρά τα νέα τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενομένου», τόνισε ο αναλυτής του Forex.com, Fawad Razaqzada, με τον ίδιο να προσθέτει ότι η πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
«Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως υιοθετούν επίσης επιθετικότερη στάση», υπογράμμισε ο Razaqzada.
Παράλληλα, οι ανησυχίες αναφορικά με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ενδέχεται να διαδραματίζουν επίσης ρόλο στην πτώση του δολαρίου.
«Προς το παρόν, η βραχυπρόθεσμη πορεία του δολαρίου φαίνεται θολή, λόγω των προβληματισμών των επενδυτών για τη δημοσιονομική επέκταση και την ανθεκτικότητα της ανάκαμψης στην οικονομία», σημειώνει ο αναλυτής της Rafiki Capital Management, Steven Englander, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αν η δραστηριότητα παραμείνει σταθερή, και η Fed δεν υιοθετήσεις ιδιαίτερα «σκληρή» πολιτική, το τρέχον αρνητικό περιβάλλον του δολαρίου μπορεί να αναστραφεί.




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2018 η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, καταγράφοντας την πρώτη πτώση μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες αύξησης.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/2/2018) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,1%, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας μια αύξηση 0,4% αντί της αύξησης 0,9% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της αύξησης στο κόστος της βενζίνης και της υγειονομικής περίθαλψης, σε μια νέα ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να εντείνονται.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/2/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε παραμείνει αμετάβλητος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,7% τον Ιανουάριο, μετά από αύξηση 2,6% τον Δεκέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να αυξηθούν κατά 2,5%.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν επίσης κατά 0,4% τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,1% του Δεκεμβρίου, ενώ στους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 2,5% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2014 - έναντι αύξησης 2,3% του προηγούμενου μήνα.
Αυξήθηκαν από τα χαμηλά σχεδόν 45 ετών της προηγούμενης εβδομάδας οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/2/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000, στον εποχιακά προσαρμοσμένο αριθμό των 230.000, κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2018.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 2.000 περισσότερες αιτήσεις από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει στις 216.000 στα μέσα Ιανουαρίου, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1973.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας ζημιές εμφάνισε η Avon Products στο δ΄ τρίμηνο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 91,5 εκατ. δολάρια ή 17 σεντς ανά μετοχή.
Τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της Avon, περιλαμβάνουν 50 εκατ. δολάρια φορολογικό όφελος, τα 30 εκατ. εκ των οποίων σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Η αμερικανική διαφημιστική εταιρεία Omnicom Group ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της μειώθηκαν 1,5% στο δ΄ τρίμηνο, καθώς πολλοί εγχώριοι πελάτες περιόρισαν τις διαφημιστικές τους δαπάνες αλλά και λόγω του πιο έντονο ανταγωνισμού από συμβουλευτικές εταιρείες.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 4,18 δισ. δολάρια στο τρίμηνο, από τα 4,24 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Στα 109 εκατ. ή 0,05 δολάρια (ΗΠΑ) ανά μετοχή, από 259 εκατ. ή 0,12 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, συρρικνώθηκαν οι καθαρές ζημίες της καναδικής Bombardier, το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Σε όρους EBITDA, η καναδική εταιρεία παρουσίασε κέρδη 2 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 7 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Τα έσοδα για την τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια σύγκριση, στα 4,72 δισεκ. δολάρια.
Οι μετοχές της εταιρείας έχουν ενισχυθεί κατά 28% το τελευταίο 12μηνο.
Αυξήθηκαν κατά 28% τον περασμένο χρόνο.
Η Bombardier, τον περασμένο Ιανουάριο, σημείωσε μια απροσδόκητη εμπορική νίκη εναντίον της Boeing, μετά την οποία μπορεί να πουλήσει τα νεότερα αεροπλάνα της σε πελάτες των ΗΠΑ, χωρίς να χρεώνεται σημαντικά τέλη.
Η απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (ITC) είναι το τελευταίο επεισόδιο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίες περιπλέκονται από τις διαφορές σχετικά με τους δασμούς στην ξυλεία του Καναδά και στο γάλα των ΗΠΑ και από την επιθυμία του Προέδρου Donald Trump να επαναδιαπραγματευτεί ή και να εγκαταλείψει τη NAFTA.
Ο D.Trump δεν έχει πάρει προσωπικά τη διαφωνία, αλλά συχνά έχει κρίνει αυτό που βλέπει ως αθέμιτες διεθνείς εμπορικές πρακτικές, όπως οι επιδοτήσεις των πολιτειών που πλήττουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η επιτροπή ψήφισε στις 26 Ιανουαρίου ότι οι τιμές της Bombardier δεν βλάπτουν την Boeing και απέρριψαν τη σύσταση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σχεδόν 300% επί των πωλήσεων των αεροσκαφών CSeries των 110 έως 130 θέσεων της Bombardier, για πέντε χρόνια.

Αναλύσεις

Τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2018 περιορίζει η JP Morgan λόγω πληθωρισμού αλλά και των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας εξήγησε ότι ο δείκτης για τις τιμές καταναλωτή θα επηρεάσει την πολιτική της Fed.
«Αν και είναι πολύ νωρίς, αναθεωρούμε επί τα χείρω το outlook για την αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο από 3% σε 2,5%» σχολίασε ο Michael Feroli και πρόσθεσε «τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση της Fed για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου».
«Επίσης πιστεύουμε ότι ενισχύονται οι πιθανότητες ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η Fed θα αναθεωρήσει το guidance για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων αντί για τέσσερις» πρόσθεσε.
Ανησυχείτε λόγω της πρόσφατης διόρθωσης στη Wall Street;
Κάντε ό,τι και ο Warren Buffett, απαντά ο Saker Nusseibeh διευθύνων σύμβουλος της Hermes Investment Management.
«Τι να κάνετε εάν η αγορά υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα;
Ο Warren Buffett λέει ''εάν δω εκπτώσεις στο αγαπημένο μου κατάστημα, θα πάω και θα αγοράσω περισσότερα από αυτά που μου αρέσουν''» δήλωσε στο CNBC.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Nusseibeh επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία, καθώς η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και υπάρχουν καλές προοπτικές για ισχυρά εταιρικά κέρδη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές είναι σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που προηγήθηκε της τελευταίας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Τέλος, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο να είναι διαφοροποιημένο.
Η πρόσφατη διόρθωση στις αγορές σαφώς δημιούργησε αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις πτώσης.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs φρόντισαν να «μαζέψουν» 17 μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονται στη Wall Street, τις οποίες θεωρούν ως τις καλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές, τουλάχιστον την τρέχουσα περίοδο.
Μάλιστα η Goldman Sachs τονίζει ότι οι περισσότεροι πελάτες της δεν ζητούν από αναλυτές και traders συμβουλές για το ποιες μετοχές θα πρέπει να πουλήσουν, αλλά για το ποιες είναι οι καλύτερες προς αγορά, ένδειξη ότι η πρόσφατη ισχυρή διόρθωση στις διεθνείς αγορές δεν τους έχει τρομάξει.
Πρόκειται για τις ακόλουθες

17. McDonald's
16. Alphabet
15. Molson Coors
14. Principal Financial
13. Parker-Hannifin
12. Baxter International
11. MetLife
10. Intuitive Surgical
9. AmerisourceBergen
8. Lam Research
7. Newfield Exploration
6. Cabot Oil & Gas
5. Applied Materials
4. Noble Energy
3. United Parcel Service
2. Gartner
1. Align Technology


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης