Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συνέβη στις 15/2 και στα ελληνικά ομόλογα προκλήθηκε χάος; - Το 10ετές πάνω από 4,5% είναι αγοραστική ευκαιρία

Τι συνέβη στις 15/2 και στα ελληνικά ομόλογα προκλήθηκε χάος; - Το 10ετές πάνω από 4,5% είναι αγοραστική ευκαιρία
Πάντως οι ακραίες διακυμάνσεις έχουν να κάνουν και με το περιορισμένο βάθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων....
Στις 15 Φεβρουαρίου του 2018 οι συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων θα την θυμούνται για καιρό.
Είχαν προηγηθεί συστηματοποιημένες πωλήσεις από αμερικανικά funds με αφορμή και αιτία τις ακραίες διακυμάνσεις στην Wall και την απογοήτευση από το 7ετές οδηγώντας το 10ετές ελληνικό ομόλογο από το 3,64% σε 4,56%.
Χθες 15 Φεβρουαρίου με αφορμή εκτενές ρεπορτάζ του bankingnews όπου αναφερόταν σχέδιο του ESM για την Ελλάδα με clean exit, με επιμήκυνση 15 χρόνια στο χρέος και μέριμνα ώστε από τα 20 δισεκ. του αποθέματος ασφαλείας που θα δημιουργήσει το δημόσιο τα 6 δισεκ. να αφορούν τις τράπεζες…εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι και σε άλλο ρεπορτάζ του bankingnews αναφερόταν ότι μεταξύ 4,5 με 5% απόδοση στο 10ετές αποτελεί αγοραστική ευκαιρία.
Ελληνικά private banking τραπεζών αλλά και ορισμένα βρετανικά funds και συγκεκριμένες επενδυτικές τράπεζες που είναι και primary dealers στα ελληνικά ομόλογα αγόρασαν ελληνικά ομόλογα εκτινάσσοντας τις τιμές και οδηγώντας σε βίαιη πτώση τις αποδόσεις.
Σε διάστημα 3 ωρών όσοι τοποθετήθηκαν επιτύγχαναν πραγματικά αξιολογότατα κέρδη.
Το μεσημέρι όμως όταν ξεκίνησαν να μπαίνουν στην αγορά οι αμερικανοί και ειδικά τα funds που είχαν αγοράσει την 7ετία…άλλοι άδραξαν την ευκαιρία βλέποντας το νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα να πουλήσουν επιθετικά και το αποτέλεσμα των επιθετικών πωλήσεων ήταν το 10ετές ελληνικό ομόλογο που είχε υποχωρήσει στο 4,16% να εκτιναχθεί πάλι στο 4,41%.
Ουσιαστικά επιχειρήθηκε και στην φάση των αγορών και στην φάση των πωλήσεων ακραία ανατιμητική και υποτιμητική κερδοσκοπία στις τιμές προκαλώντας ακραίες διακυμάνσεις.
Συνομιλώντας με πολλά στελέχη της αγοράς και ειδικά ξένων επενδυτικών τραπεζών εξάγεται το συμπέρασμα ότι όντως στα επίπεδα των 4,5% με 5% στην 10ετία τα ελληνικά ομόλογα είναι αγοραστική ευκαιρία.
Επίσης το κακοσχεδιασμένο 7ετές ομόλογο πάνω από 4,20% επίσης αποτελεί σημαντική αγοραστική ευκαιρία.
Πάντως οι ακραίες διακυμάνσεις έχουν να κάνουν και με το περιορισμένο βάθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων που ναι μεν απέκτησε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά με το swap αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια funds με 3 με 4 δισεκ. κινούν κατά το δοκούν την δευτερογενή αγορά τίτλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης