Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα Τσακαλώτου για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε roadshow της Rothschild – «Γράφεται» το ολιστικό πρόγραμμα

tags :
Μήνυμα Τσακαλώτου για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε roadshow της Rothschild – «Γράφεται» το ολιστικό πρόγραμμα
«Γράφεται» το ολιστικό πρόγραμμα που θα παραδοθεί στις Βρυξέλλες
Δημόσια διοίκηση, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά αποτελούν τον κεντρικό άξονα των μεταρρυθμίσεων του μεταμνημονιακού πλαισίου μέρος των οποίων παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και θεσμικούς επενδυτές σε roadshow που διοργάνωσε η Rothschild σε Παρίσι και Λονδίνο.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει να μορφοποιούν το ολιστικό πρόγραμμα όπου βασικό ζητούμενο θα είναι η οικονομική ανάπτυξη.
Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τόσο τους θεσμούς όσο και τις αγορές ότι η ανάπτυξη θα είναι διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου και έτσι η χώρα θα μπορεί να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Τους στόχους στα πλεονάσματα θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν οι δανειστές και μετά τον Αύγουστο του 2018.
Άλλωστε σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα παραδώσει η κυβέρνηση τον Απρίλιο στους θεσμούς θα πρέπει είναι πλήρως παραμετροποιημένο.
Κάτι που σημαίνει ότι κάθε μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι υπολογισμένη με την βάση την συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ.
Με αυτό το κριτήριο θα γίνει και η αξιολόγηση του σχεδίου από τους θεσμούς.
Αρκεί βέβαια οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική πλευρά να μην καλύπτουν μόνο τις Βρυξέλλες αλλά και το ΔΝΤ το οποίο διαφοροποιείται μες τους Ευρωπαίους στις προβλέψεις του για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας.
Το ελληνικό πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα συνδεθεί με την ελάφρυνση του χρέους όπως προβλέπεται από το «γαλλικό κλειδί» και θα συνδυαστεί από μία νέα αυξημένη εποπτεία.
Από τις αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση ξεχωρίζουν η ενοποίηση – κατάργηση των 31 Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας και το Κτηματολόγιο το οποίο καλύπτει μόλις το 7,6% της επικράτειας παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει Ενιαίο Οργανισμό Κτηματολογίου.
Επίσης, το Ελληνικό και οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι μέσα στην λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρακολουθούν οι δανειστές μαζί με αυτές που δεν θα προλάβει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά από την 4η αξιολόγηση.
Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις επαφές που είχε με θεσμικούς επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και τραπεζίτες σε Παρίσι και Λονδίνο.
Το roadshow του Έλληνα υπουργού διοργάνωσε η Rothschild, η οποία ως σύμβουλος της Ελλάδας έκλεισε τα ραντεβού με τους επενδυτές την Τετάρτη στο Παρίσι και τα οποία συνεχίζονται σήμερα στο Λονδίνο.
Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά οι επόμενοι έξοδοι της χώρας στις διεθνείς αγορές για να μπορέσει να συμπληρωθεί με περισσότερα λεφτά το μαξιλάρι ασφαλείας των 19 δισ. ευρώ ήταν από τα κεντρικότερα θέματα που συζήτησε ο υπουργός με τους επενδυτές και τα hedge funds.

 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης