Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οικονομικές προσφορές και από τους δύο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ

tags :
Οικονομικές προσφορές και από τους δύο διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ
Στο παραπέντε αποφεύχθηκε η αποχώρηση της ολλανδικής Gasunie από την κοινοπραξία των Snam, Enagas και Fluxys
Λήγει σήμερα (16/2) μετά την παράταση που δόθηκε, το χρονικό περιθώριο - καταληκτική ημερομηνία υποβολής από τις δύο κοινοπραξίες των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Στο ΤΑΙΠΕΔ που τρέχει τον σχετικό διαγωνισμό, λίγα 24ωρα νωρίτερα θεωρούσαν δεδομένο ότι θα προσέλθουν και τα δύο επενδυτικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και προκριθεί στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, καθώς το τελευταίο διάστημα ξεπεράστηκαν οριστικά διάφορα εμπόδια που θα μπορούσαν να δώσουν αρνητική τροπή στις εξελίξεις.
Μόλις τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, «κλείδωσε» η συμμετοχή της EBRD στην κοινοπραξία της ισπανικής Reganosa και της ρουμανικής Transgaz, ενώ στο παραπέντε σχεδόν απεφεύχθη το σπάσιμο της ισχυρής συμμαχίας των Snam, Enagas, Fluxys και  Gasunie και της αποχώρησης της ολλανδικής Gasunie λόγω προβλημάτων που προέκυψαν στην συνεργασία με την ιταλική Snam.

Προσδοκία για τίμημα περί τα 500 εκατ. ευρώ

Έτσι και εάν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, σήμερα αναμένεται να καταθέσουν προσφορά και οι δύο κοινοπραξίες με τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) να προσδοκούν σε τίμημα που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, όταν το τίμημα που πρόσφερε η Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν 400 εκατ. ευρώ.
Περί τις αρχές Μαρτίου αναμένεται το κλείσιμο της συμφωνίας με τον πλειοδότη που θα αναδείξει ο διαγωνισμός.
Θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές (ΡΑΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) που μπορεί να διαρκέσει από έναν έως και έξι μήνες και αμέσως μετά η διαδικασία απόσχισης του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη ιδιωτικοποίηση επιχείρησης του τομέα ενέργειας για το 2018, η εξέλιξη της οποίας ενδεχομένως θα επηρεάσει την πορεία και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αποκρατικοποίησης εκείνων των επιχειρήσεων του κλάδου που ακολουθούν (Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ).  

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης