Διεθνή

Έντονη νευρικότητα στη Wall, εναλλαγές προσήμων για Dow, S&P 500 - Υψηλότερα οι ευρωαγορές, +0,86% ο DAX

Έντονη νευρικότητα στη Wall, εναλλαγές προσήμων για Dow, S&P 500 - Υψηλότερα οι ευρωαγορές, +0,86% ο DAX
Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, νευρικότητα καταγράφουν οι δείκτες της Wall
(upd) Νευρικότητα καταγράφει την τελευταία ώρα η Wall Street, με τους δείκτες να βρίσκονται, ωστόσο, σε τροχιά να καταγράψουν την καλύτερη εβδομαδιαία τους επίδοση από το 2011.
Οι τρεις δείκτες «έσβησαν» τα κέρδη τους μετά την είδηση ότι η ειδική επιτροπή υπό τον ειδικό σύμβουλο Robert Mueller κατονόμασε 13 Ρώσους πολίτες και τρεις ρωσικές οντότητες για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. 
Περί τις 21:15, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,1%, στις 25.220 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε κέρδη 0,1% στις 2.734 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% χαμηλότερα, στις 7.241 μονάδες.
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιανουάριο του 2018, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, που είχαν πυροδοτήσει το μαζικό sell-off στις μετοχές πριν από δύο εβδομάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρότερη αύξηση, κατά 0,6%.
Την ίδια ώρα, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,1% του προηγούμενου μήνα.
Εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν μια επιτάχυνση στις τιμές καταναλωτή και παραγωγού τον Ιανουάριο του 2018, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια άνοδο του πληθωρισμού κατά το τρέχον έτος, πιθανώς πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) για 2%.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed στο να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων από ό,τι έχει εκτιμηθεί μέχρι στιγμής.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπεται να προβεί σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, με την πρώτη να αναμένεται κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Χθες, οι δείκτες της Wall κατέγραψαν σημαντική άνοδο, με τον Dow Jones να τερματίζει στο +1,23%, καθώς οι επενδυτές ξεπέρασαν το αρχικό σοκ από τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αν και συνεχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να παραμένει κοντά σε υψηλά τεσσάρων ετών.
Σήμερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί, στο 2,86%, αν και παραμένει κοντά στα υψηλά τεσσάρων ετών του 2,9% που είχε «αγγίξει» την Τετάρτη (14/2).


Την ίδια ώρα, πτωτικά κινείται ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX ή δείκτης φόβου), στις 19 μονάδες.
Ο δείκτης υποχώρησε χθες κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 5 Φεβρουαρίου.


Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,9% στα 10,9 δολάρια.
Οι τρεις δείκτες της Wall έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα επίπεδα διόρθωσης που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2018, οι δείκτες είχαν κλείσει σε επίπεδα κατά 10% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, μετά το χθεσινό (15/2) κλείσιμο, ο S&P 500 απέχει μόλις κατά 4,9% από το να «σβήσει» αυτές τις απώλειες, ενώ Dow και Nasdaq πρέπει να ενισχυθούν κατά 5,3% και 3,3% αντίστοιχα για να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος.


Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν σήμερα (16/2/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταγράφοντας την καλύτερη εβδομάδα από το 2016, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στις μετοχές μετά το μαζικό sell-off της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,1% υψηλότερα, στις 380,62 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε θετικό έδαφος, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο άνω του 3% - η καλύτερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2016 - καταγράφοντας κέρδη για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες ζημιών.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,86%, στις 12.451,96 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,83%, στις 7.294,70 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,13% υψηλότερα, στις 5.281,58 μονάδες.

Υποτονικό κλίμα στην Ασία λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Με κέρδη έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη μέρα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, ηγούμενος των κερδών στις ασιατικές αγορές, οι οποίες ως επί το πλείστον παρέμειναν κλειστές λόγω του εορτασμού του Σεληνιακού Νέου Έτους.
Ειδικότερα, ο Nikkei έκλεισε στο +1,19% και τις 21.720,25 μονάδες, παρά το γεγονός ότι το γεν κατέγραψε περαιτέρω άνοδο έναντι του δολαρίου, και συγκεκριμένα στο +0,29%.
Ο επαναδιορισμός του Haruhiko Kuroda ως επικεφαλής της Bank of Japan από την κυβέρνηση της χώρας έφερε ανακούφιση στις τάξεις των επενδυτών, υποδεικνύοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το τρέχον πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής της.
Παράλληλα, σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές του κλάδου οχημάτων της χώρας, με τη Honda να ενισχύεται κατά 1,1% και την Toyota να κλείνει με κέρδη της τάξεως του 0,9%.
«Η σταθερότητα στις συναλαγματικές ισοτιμίες του γεν είναι σημαντική, ενώ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση της ιαπωνικής κυβένρησης αναφορικά με το γεγονός ότι θα λάβει την κατάλληλη δράση την κατάλληλη χρονική στιγμή, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Taro Aso.
Ο εορτασμός του νέου έτους στην Ασία είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ να παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08%, στις 5.904 μονάδες, αντιστρέφοντας την άνοδο που είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακά, με τα εβδομαδιαία του κέρδη να ανέρχονται κοντά στο 1,5%.
Στη Νέα Ζηλανδία, ο δείκτης S&P/NZX 50 ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 8.125,31 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο στην μετοχή του Auckland International Airport κατά 2,78%.
Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, με το Brent να καταγράφει άνοδο 0,30% και την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,50 δολ. ανά βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη κοντά στο 3% για το σύνολο της εβδομάδας.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 0,2% στα 61,5 δολ. ανά βαρέλι, με την εβδομαδιαία άνοδο να ανέρχεται στο 4%.
«Το πετρέλαιο δέχεται στήριξη από την ανάκαμψη στις παγκόσμιες αγορές και το αποδυναμωμένο δολάριο, ωστόσο η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ περιορίζει περαιτέρω άνοδο», σημειώνει ο οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Research and Consulting, Tomomichi Akuta.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης