Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier: Οι «κόκκινες γραμμές» της Βρετανίας αποκλείουν μια προνομιακή σχέση με την ΕΕ

Barnier: Οι «κόκκινες γραμμές» της Βρετανίας αποκλείουν μια προνομιακή σχέση με την ΕΕ
Οι «κόκκινες γραμμές» του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλείουν την προοπτική μιας προνομιακής σχέσης με την ΕΕ μετά το Brexit, προειδοποίησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ
Οι «κόκκινες γραμμές» του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλείουν αποτελεσματικά την προοπτική μιας προνομιακής σχέσης με την ΕΕ μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα (16/2/2018) ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η βρετανική απορύθμιση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Barnier παρουσίασε ένα διάγραμμα, με το οποίο υποστήριξε πως οι θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το εμπόριο, τα τελωνεία και την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών, «κλείνουν την πόρτα» στα μοντέλα συνεργασίας που συναντώνται με άλλες χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία.


Ακόμη και μια τυποποιημένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα μπορούσε να καταψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια στην ΕΕ αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να απορυθμίσει τους νόμους της για την εργασία, το περιβάλλον ή την υγεία, δήλωσε ο Barnier.
«Η απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ θα έχει συνέπειες και για αυτούς και για εμάς», συνέχισε ο Barnier.
Αν και αναγνώρισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Δεκέμβριο καθιστά λιγότερο πιθανό ένα άτακτο Brexit, επανέλαβε ότι όλοι οι κανόνες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 .
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία απόσυρσης, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να διαχωριστούν από την κύρια συμφωνία για το Brexit.
Για τους διαπραγματευτές της ΕΕ, η διατήρηση της ενότητας των 27 υπολοίπων κρατών του μπλοκ είναι πολύ πιο σημαντική από μια συμφέρουσα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαίωσε ο Barnier.
«Το μέλλον της Ευρώπης είναι πιο σημαντικό από το Brexit», δήλωσε ο Barnier.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης