Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γερμανία και ESM στηρίζουν το clean exit της Ελλάδος ενάντια σε ΕΚΤ, ΔΝΤ, SSM – Σύγκρουση για τις τράπεζες…όχι για το χρέος

Γερμανία και ESM στηρίζουν το clean exit της Ελλάδος ενάντια σε ΕΚΤ, ΔΝΤ, SSM – Σύγκρουση για τις τράπεζες…όχι για το χρέος
Είναι προφανές ότι η έκβαση του τελικού σεναρίου για τις τράπεζες θα καθορίσει και το μοντέλο καθαρής ή ημικαθαρής εξόδου από τα μνημόνια.
Συμβαίνει αυτό που κανείς δεν θα ήθελε να συμβεί….
Να μοιραστούν οι θεσμοί σε διαφορετικά στρατόπεδα με επίκεντρο για μια ακόμη φορά την Ελλάδα.
Τις τελευταίες ημέρες το bankingnews έχει παρουσιάσει ευρύτερα σχέδια των θεσμών που περιλαμβάνουν το μεγάλο σχέδιο με clean exit για την Ελλάδα χωρίς πιστωτική γραμμή, επιμήκυνση στο χρέος 15 χρόνια και πρόβλεψη από τα 20 δισεκ. του capital buffer που δημιουργεί η Ελλάδα περίπου 6 δισεκ. να αφορούν τις τράπεζες είτε για ΑΜΚ, είτε υπό κάποιες προϋποθέσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση μιας bad bank μιας κακής τράπεζας.
Ωστόσο όπως αποδεικνύεται έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα σε μια μάχη που αναμένεται να ξεσπάσει λίαν συντόμως…
Και ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει την πιστωτική γραμμή…και να πετύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια έστω και με αυξημένη εποπτεία – επιτροπεία από τους δανειστές…η μάχη που θα κρίνει την τύχη της Ελλάδος δεν θα είναι το χρέος αλλά…οι τράπεζες.
Η Γερμανία και ο ESM ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης που βρίσκεται στην Γερμανική σφαίρα επιρροής θέλουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια για την Ελλάδα.
Δεν θέλουν δηλαδή πιστωτική γραμμή ενισχυμένη ECCL ή προαιρετική.
Γερμανία και ESM υποστηρίζουν ότι το κεφάλαιο Ελλάδα πρέπει να κλείσει και ότι δεν θα πρέπει η Ευρώπη να ξαναμπλέξει στα ελληνικά προβλήματα.
Έτσι λοιπόν θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τα μνημόνια ενώ στηρίζουν την δημιουργία ενός capital buffer 18-20 δισεκ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το capital buffer το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας διαθέτει 3 δισεκ. από την δημοπρασία του 7ετούς και 1,5 δισεκ. από το παλαιότερο 5ετές.
Δηλαδή 4,5 δισεκ. έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα.
Θα προστεθούν και 10 δισεκ. του ESM και άλλα 4 με 6 δισεκ από 1 ή 2 δημοπρασίες ομολόγων συνολικά 18 με 20 δισεκ. έως το
Καλοκαίρι του 2018.

Προετοιμάζονται οι προτάσεις για το χρέος με 15ετή επιμήκυνση

Διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση 15 χρόνια.
Τι σημαίνει 15ετή επιμήκυνση, ότι τα ελληνικά ομόλογα μέχρι και 15 χρόνια είναι ασφαλή, οπότε θα πρέπει τα ελληνικά ομόλογα να σημειώσουν ράλι.
Την τρέχουσα περίοδο σημειώνεται ισχυρή πτώση στα ελληνικά ομόλογα απόρροια περισσότερο της ακραίας υπερβολής που είχε προκληθεί με το ανοδικό ράλι.
Χωρίς παύση τα ομόλογα σημείωσαν ένα ράλι απροσδόκητο από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.
Αυτό το ράλι δεν έδωσε ευκαιρίες εισόδου, ενώ με αφορμή την Wall και βεβαίως τα λάθη στο 7ετές ελληνικό ομόλογο ξεκίνησε μια καλή διόρθωση…
Το 10ετές έφθασε έως το 4,55% και όσο πλησιάζει προς το 4,8% τόσο θα θεωρείται ευκαιρία για αγορά.
Η πτώση στα ομόλογα της Ελλάδος προσεχώς θα τελειώσει, ωστόσο η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως είναι η βασική τάση.
(To ΔΝΤ θα συντάξει DSA έκθεση βιωσιμότητας και ενώ θα καταλήγει ότι παραμένει μη βιώσιμο – θα καταργηθεί το εξαιρετικά μη βιώσιμο – θα αφήνει παράθυρο ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσε με τα μέτρα ελάφρυνσης να βελτιωθεί το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους)
Κατά ένα παράδοξο τρόπο…ουσιαστικές διαφωνίες δεν υπάρχουν ως προς τις προτάσεις για το ελληνικό χρέος.

Η μεγάλη διαφωνία η μεγάλη μάχη…θα δοθεί για τις ελληνικές τράπεζες

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για τις ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχουν δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί.
Στο ένα στρατόπεδο περιλαμβάνεται ο SSM και ειδικά η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού η D. Nouy, ο Draghi της ΕΚΤ και το ΔΝΤ όπου στηρίζουν την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον clean exit εάν πρώρα δεν έχουν ισχυροποιήσει τα κεφάλαια τους.
Να τονιστεί ότι στο παρελθόν ΔΝΤ και ΕΚΤ είχαν συγκρουστεί για τις ελληνικές τράπεζες αλλά εσχάτως συμπλέουν αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει πιστωτική γραμμή 20 δισεκ. εκ των οποίων τα 10 δισεκ. θα αφορούν τις τράπεζες ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πορευθεί…με ασφάλεια εάν πρώτα δεν έχει εξασφαλίσει την ριζική κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Στην μάχη για τις ελληνικές τράπεζες έχουν μπει και οι Γερμανοί του SSM αλλά και συνολικά η Γερμανική πλευρά που υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να μπουν σε περιπέτειες καθώς μια τραπεζική κρίση το Καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο το σχέδιο για καθαρή έξοδο.
Να σημειωθεί ότι καθαρή έξοδος για τους γερμανούς σημαίνει πολύ αυξημένη εποπτεία – επιτροπεία αλλά χωρίς πιστωτική γραμμή.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δύο είναι τα εναλλακτικά σχέδια
1)Τα stress tests βγάζουν διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες 4-5,5 δισεκ. τα οποία οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν και βρίσκουν το Καλοκαίρι του 2018.
Σε αυτό το σενάριο η δικλείδα ασφαλείας είναι τα κεφάλαια που υπάρχουν στο 3ο μνημόνιο για τις ελληνικές τράπεζες.
2)Τα stress tests βγάζουν διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες, που όμως επιτρέπουν τον SSM και στην ΕΚΤ να αποδεχθούν μια χρονική παράταση 1,5 με 2 έτη  δηλαδή μέσα του 2019 ώστε οι τράπεζες να βρουν τα κεφάλαια περίπου 5 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτό το σενάριο η δικλείδα ασφαλείας είναι τα κεφάλαια που θα προβλεφθούν για τις ελληνικές τράπεζες στο απόθεμα ασφαλείας που δημιουργεί η Ελλάδα με ίδια μέσα περίπου 18 με 20 δισεκ. εκ των οποίων 6 δισεκ. θα αφορούν τις τράπεζες.
Είναι προφανές ότι η έκβαση του τελικού σεναρίου για τις τράπεζες θα καθορίσει και το μοντέλο καθαρής ή ημικαθαρής εξόδου από τα μνημόνια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης