Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, εν μέσω νέων φόβων για άνοδο του πληθωρισμού

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, εν μέσω νέων φόβων για άνοδο του πληθωρισμού
Με ήπιες απώλειες άνοιξε η Wall Street, αν και οι δείκτες βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν την καλύτερη εβδομαδιαία τους επίδοση σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους
Με έντονη νευρικότητα άνοιξε σήμερα (16/2/2018) η Wall Street, καθώς σημερινά στοιχεία ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ οι δείκτες βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν την καλύτερη εβδομαδιαία τους επίδοση σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, προσπαθώντας παράλληλα να διευρύνουν το 5ήμερο ανοδικό τους σερί.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,1%, στις 25.166 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,1% στις 2.730 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% χαμηλότερα, στις 7.246 μονάδες.


Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιανουάριο του 2018, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, που είχαν πυροδοτήσει το μαζικό sell-off στις μετοχές πριν από δύο εβδομάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρότερη αύξηση, κατά 0,6%.
Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν αύξηση 0,4% - η μεγαλύτερη των τελευταίων έξι ετών.
Σημειώνεται ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,2% τον Δεκέμβριο του 2017.
Την ίδια ώρα, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,1% του προηγούμενου μήνα.
Εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν μια επιτάχυνση στις τιμές καταναλωτή και παραγωγού τον Ιανουάριο του 2018, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια άνοδο του πληθωρισμού κατά το τρέχον έτος, πιθανώς πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) για 2%.
Στην άνοδο του πληθωρισμού αναμένεται να συμβάλουν η σύσφιξη της αγοράς εργασίας, το αδύναμο δολάριο, η φορολογική μεταρρύθμιση και οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed στο να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων από ό,τι έχει εκτιμηθεί μέχρι στιγμής.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προβλέψει τρεις αυξήσεις των επιτοκίων για το 2018, με την πρώτη να αναμένεται κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Σε άλλα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών εμφάνισαν οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2018.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών έφθασαν στα 1,326 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, από 1,192 τον Δεκέμβριο του 2017.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φθάσουν στο επίπεδο των 1,234 εκατ.
Στα εταιρικά νέα, ανοδικά κινείται η μετοχή της Coca-Cola Co (+0,4%), καθώς η αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών ανέφερε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών σε προσαρμοσμένη βάση.
Ειδικότερα, η Coca-Cola ανέφερε καθαρές ζημίες 2,75 εκατ. δολ. για το δ’ 3μηνο 2017, από κέρδη 550 εκατ. δολ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία κέρδισε 39 σεντς ανά μετοχή, έναντι των προβλέψεων για 38 σεντς, ενώ καλύτερα των προβλέψεων ήταν και τα έσοδά της, παρά την πτώση 20%.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, οριακές μεταβολές καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου, εν αναμονή των εβδομαδιαίων στοιχείων για τον αριθμό πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου.
Ειδικότερα, περί τις 17:00, το Brent ενισχύεται κατά 0,1%, στα 64,4 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αργό κινείται κατά 0,4% χαμηλότερα, στα 61,1 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης