Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μεταξύ σφύρας και άκμονος - Οι εξελίξεις μετά τις επαφές της Τουρκίας με ΗΠΑ και Γερμανία

tags :
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μεταξύ σφύρας και άκμονος - Οι εξελίξεις μετά τις επαφές της Τουρκίας με ΗΠΑ και Γερμανία
Πώς θα εξελιχθούν μετά τις χθεσινές επαφές της Τουρκίας με Γερμανία και ΗΠΑ
Η έντονη χθεσινή δραστηριότητα της τουρκικής διπλωματίας τόσο με τη συνάντηση της καγκελαρίου Angela Merkel με τον τούρκο πρωθυπουργό Binali Yildirim, όσο και με τη συνομιλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson με τον Τούρκο πρόεδρο Retzep Tayip Erdogan, θα έχουν αν όχι άμεσα, σίγουρα έμμεση επίπτωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση Merkel - Yildirim

Η σημασία της συνάντησης της καγκελαρίου Angela Merkel με τον τούρκο πρωθυπουργό Binali Yildirim στο Βερολίνο περιορίσθηκε στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν ξανά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Ενδεικτική για αυτή την εκτίμηση είναι η δήλωση της κυρίας Merkel στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών:
"Η επίσκεψη συνιστά ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο.".
Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε αναλάβει ο τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Yildirim είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να επισκεφθεί την κυρία Merkel με αφορμή τη συμμετοχή του στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή και το Σάββατο.
Αρχικά προβλεπόταν μόνο η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Mevlout Csavousoglou σε αυτή την εκδήλωση.
Στο Βερολίνο εκτιμάται πως η επίσκεψη του κ. Yildirim στη Γερμανία συνδέεται με την προσπάθεια της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης από τους δυτικούς εταίρους.
Καθ’ όλη την διάρκεια των δηλώσεων της στη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία η γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε μια σκληρή γλώσσα. Χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Deniz Yiutzel που εδώ και ένα χρόνο κρατείται χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών. Όπως τόνισε η Merkel τόσο η υπόθεση του όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Merkel κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.
Τελικά, σύμφωνα με επιβεβαίωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, το μεσημέρι της Παρασκευής ο δημοσιογράφος αποφυλακίστηκε.
Από την πλευρά του ο εμφανώς συγκρατημένος τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της τουρκικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση ο κ. Yildirim ανέφερε τις δεκάδες χιλιάδες δίκες που απασχόλησαν τα δικαστήρια μετά το πραξικόπημα.
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η καγκελάριος ρωτήθηκε για την υπόσχεση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ.
Η Αn. Merkel κατέστησε σαφές πως προϋπόθεση για αυτό το μέτρο είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Άγκυρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό. Σε ό,τι αφορά το τουρκικό αίτημα για διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ η καγκελάριος τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερησία διάταξη μόνον αν προηγουμένως σημειωθεί πρόοδος στην λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία. «Θα χρειασθεί ακόμη πολύ χρόνος», δήλωσε η Αn. Μέρκελ, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόοδος.»
Στη συνέχεια η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην τουρκική επέμβαση στη Βορειοδυτική Συρία. Ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Άγκυρας για αυτοάμυνα εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.
Ο τούρκος πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να σχολιάσει το «οθωμανικό χαστούκι» με το οποίο απείλησε ο τούρκος πρόεδρος Retzep Tayip Erdogan τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

H συνάντηση Tillerson - Erdogan

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson συνομίλησε για ώρα χθες Πέμπτη το βράδυ με τον Τούρκο πρόεδρο Retzep Tayip Erdogan σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που είναι τεταμένες εξαιτίας και της τουρκικής επέμβασης στη βόρεια Συρία εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ο Erdogan «μετέφερε ξεκάθαρα» στον Αμερικανό υπουργό όλες «τις προσδοκίες της Τουρκίας» στη Συρία, το Ιράκ, αλλά και αναφορικά με όλα τα ζητήματα που δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να δηλώσει ότι διεξήχθη «μια παραγωγική και ανοικτή συνομιλία ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με επωφελή τρόπο και για τις δύο χώρες».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι αναμένει «νέες προόδους» κατά τη σημερινή συνάντηση του Tillerson με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlout Csavousoglou.
Ένα θέμα που ίσως θα έπρεπε να μας απασχολήσει, είναι εάν η ελληνική διπλωματία κινήθηκε να ζητήσει από το State Department και το «αφεντικό» του, να επιχειρήσει να συμπεριλάβει και ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στην επιχειρούμενη αποκλιμάκωση στην περιοχή.
H συμμετοχή στην επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Goeffrey Pyatt σίγουρα δε θα έγινε χωρίς κανένα περιεχόμενο.
Προς το παρόν, ας ελπίσουμε ότι η αποκλιμάκωση που επιχειρείται σε ένα μέτωπο, όπως το μεσανατολικό, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία να αποφασίσει να συνεχίσει τη «ζωηράδα» που δείχνει στο μέτωπο του Αιγαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης