Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Το πρόγραμμα υποδομών του Trump θα ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ

tags :
Moody's: Το πρόγραμμα υποδομών του Trump θα ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ
Θετικά θα επιδράσει στην οικονομία των ΗΠΑ το πρόγραμμα υποδομών του Trump, αλλά η εφαρμογή είναι δύσκολη, σύμφωνα με τη Moody's
Το πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές που πρόσφατα πρότεινε η κυβέρνηση του Donald Trump, αναμένεται να τονώσει την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά σε έκθεσή της η Moody's, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του σχεδίου παραμένει δύσκολη.
Οι κίνδυνοι για μη εφαρμογή του προγράμματος αφορούν τόσο πολιτικές προκλήσεις, όσο και την ενδεχόμενη έλλειψη χρηματοδότησης.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι μία σημαντική αύξηση των δαπανών για υποδομές είναι απίθανη πριν από το τέλος της τρέχουσας προεδρικής περιόδου, για τους εξής λόγους. Πρώτον, μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το νομοσχέδιο κρίνεται πολύ δύσκολη, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του νομοσχεδίου να καθυστερήσει ακόμη και έως το 2019.
Δεύτερον, μόλις θεσπιστεί το νομοσχέδιο, οι κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προσδιορίσουν πηγές χρηματοδότησης για το πρόγραμμα.
Οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση, σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, ενδέχεται να περιορίσουν το συνολικό ποσό.
Τέλος, η μεταφορά σημαντικού αριθμού νέων έργων μέσω της φάσης έγκρισης και κατασκευής, θα απαιτούσε αρκετό χρόνο, ενδεχομένως ακόμη και δύο ετών ανά έργο.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο οίκος Fitch σχολίαζε πως το προτεινόμενο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για επενδύσεις σε υποδομές αποτελεί «εμπόδιο» για την οικονομία, καθώς βασίζεται, κυρίως, στη χρηματοδότηση από τις τοπικές διοικήσεις των πολιτειών.
Η χρηματοδότηση από τα φορολογικά έσοδα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένες τοπικές διοικήσεις, δεδομένης της αναιμικής αύξησης των εσόδων, κατά τα τελευταία έτη, σημειωνόταν.
Το σχέδιο περιλαμβάνει περιορισμένη πρόσθετη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, περίπου 200 δισεκ. δολαρίων, για περισσότερα από δέκα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό από τα υπάρχοντα προγράμματα μεταφορών.
Να σημειωθεί ότι ο D. Trump στην προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί ένα πακέτο υποδομών ύψους 1 δισεκ. δολαρίων για την κατασκευή δρόμων, γεφυρών και αεροδρομίων, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος αύξησε το στόχο του στα 1,5 τρισεκ. δολάρια.
Οι Δημοκρατικοί διαμαρτύρονται ότι το σχέδιο εξαρτάται υπερβολικά από τους δήμους και τις Πολιτείες και δεν παρέχει επαρκή ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να έχει μεγάλο αντίκτυπο, καθώς παρέχει λίγες εγγυήσεις για το πώς θα βρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.
Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος προτείνει το Κογκρέσο να μειώσει τα χρήματα από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού, για το 2019.
Η προοπτική αυτή φαίνεται απίθανη, δεδομένου ότι το Κογκρέσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα, έφθασε σε μια διμερή συμφωνία για να δαπανήσει σημαντικά περισσότερα κεφάλαια κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Το σχέδιο αυτό, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην έγκρισή του, θα αναδιαμόρφωνε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών.
Αν καρποφορήσει, πολλοί Αμερικανοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους τοπικούς φόρους και διόδια.

Διαβάστε: Με αύξηση στον φόρο καυσίμων επιθυμεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα υποδομών ο Trump

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης